lauantai 15. kesäkuuta 2019

HALUATKO TODELLA OSTAA KIRJAN?

 Pari päivää sitten olin erään ystäväni kanssa metsästämässä villihanhia.Tai siltä se ainakin tuntui!  Tämä on englannin kielinen ilmaus, joka tarkoittaa, että niinkuin villihanhia on turha yrittää saada kiinni, jokin yritys voi osoittautua turhaksi tai liian hankalaksi.
Minua on jo jonkin aikaa harmittanut se, että heprean opintoni ovat jääneet taka-alalle. Vaikka opin joitakin sanontoja ja käytännön asioiden ilmaisuja käytännössäkin, tuntuu siltä, että tässä asiassa sivistyksessäni on suuri aukko, ja asialle pitäisi tehdä jotakin. Oma kärsivällisyys (tai sen puute) tai pitkäjännitteisyys eivät riitä.
Koska ystävälläni oli sama ajatus, päätimme lähteä yhdessä katsomaan Bar Ilan-yliopiston opintotarjontaa. Tätä yliopistoa oli suositeltu minulle usealta taholta ja tunsin monia, jotka opiskelivat siellä. Tähtäimessä olivat tietenkin heprean kieliopinnot ja jokin raamatuntieto-kurssi, raamatun historia tms voisi olla höysteenä hyvä.
Löysimme suurelta kampus-alueelta opintotoimiston. Tyttö siellä oli avulias, mutta tyrmäsi kysymyksemme melkein jo kättelyssä. Kaikki kurssit olisivat hepreaksi, varsinaisesti kieltä ei voinut pelkästään opiskella. Jotkut, joiden kielitaito ei ollut huipussaan, menivät ensin 4-viikon, tehokurssille, jonka jälkeen he selvisivät muista kursseista. "Haluatteko todella mennä sinne kesäkurssille kaikkien 18-vuotiaiden joukkoon?" oli hänen kysymyksensä. Kävi aivan selväksi, ettei hänen mielestään meillä ikämme puolesta ollut mitään mahdollisuuksia selvitä opinnoista. Hän lausui loppusanoikseen: "Teillä on nyt paljon mietittävää kotona. Katsokaa sieltä netistä. Kaikki tapahtuu netin kautta."
Huomautukseksi vain, kaikki nämä ystäväni, jotka tässä opinahjossa opiskelivat, olivat n 60-vuotiaita!
Meitä harmitti! Etsimme kahvilan, jossa joimme kipeästi tarvitsemamme cappuchinot ja jäätelöt lisäksi. Siinä asiaa harmitellessamme muistin, että yliopistoilla on yleensä kirjakauppa, josta voi löytää kaikkea muutakin hyödyllistä ja kivaa. Niimpä kysyin kahvilan tytöltä, missä täällä on kirjakauppa. Hän katsoi minua ällistyneenä ja tokaisi: "Haluut sä ihan oikeesti ostaa kirjan ?" (Paino sanalla kirja!) Vieressä kahvijonossa seisoi herrasmies, joka oli nähtävästi minun tavoin jäänne dinosaurus-aikakaudelta. Hän puuttui puheeseen ja ystävällisesti neuvoi tien kirjakauppaan: Ensin suoraan tiilirakennukselle saakka, sitten käännytte oikeaan ja kävelette niin pitkälle kuin pääsee ja se on suoraan edessä.
Teimme ohjeiden mukaan ja löysimme kirjakaupan. Itse kirjaosasto oli huomattavan suppea ja lähes kaikki oli hepreaksi. Mutta sieltä löytyi kesäpyjamat -50% alennuksessa, pari hyvää kuulakärkikynää sekä kahdet uudet lukulasit. Ei ihan turha käynti!
Kaiken kaikkiaan päivä opetti paljon. Tärkein opetus ehkä oli se, että varsinaiset raamatullisetkin kirjanoppineet ovat lähes sukupuuttoon kuollut laji. Nykyään oikea termi varmasti olisi "netti-oppineet".
Mutta se on varma, että minä tarvitsen ihan oikeat kirjat ja ihan elävän opettajan heprean opiskeluuni, nettikurssi itseopiskeluna ei riitä.



LUPAUKSIA TULEVAISUUDELLE

Nämä pohdiskeluni ovat jatkoa edelliselle blogille. Siinä Jeesus noussessaan ylös taivaaseen vastasi opetuslasten kysymykseen valtakunnan ennalleensaattamisesta, että vielä ei ollut aika, vain Isä tiesi päivän ja ajankohdan suunnitelmilleen.
Tätä kysymystä ovat lähes kaikki uskontokunnat pohtineet ja julkaisseet omia päätelmiään. Milloin maailamanloppu/tuhatvuotisen valtakunnan alku/ Jeesuksen toinen paluu tapahtuisi 1900-luvun alussa, -80-luvulla, 2000-vuosituhannen taitteessa. He kaikki olivat väärässä ja unohtivat, että Isä ei kerro tarkkaa päivää kenellekään etukäteen.
Joitakin merkkejä Jeesuksen toisesta tulemisesta toki on, niistä Herramme puhui mm Matteuksen luvuissa 24-25. Tulee sotia, luonnonkatastrofeja, ihmisten pahuus ja laittomuus kasvaa, mustaa sanotaan valkoiseksi, valkoista mustaksi, hyvä on pahaa ja pahuus hyvyyttä.
Myös Paavali mainitsee, että tämä Herran päivä ei yllätä meitä, jotka elämme valossa. Merkit ovat nähtävissä ja maailman suunta hyvin selvästi jo nyt.
On hyvä vahvistaa ja valmistaa sydäntään, siihen, joka on koittamassa. Me voimme nostaa katseemme ylös, se tulee olemaan vapautuksemme päivä.
Jo Vanha Testamentti antaa lupauksia valtakunnasta, joka on tuleva. Eiväthän opetuslapsetkaan muuten olisi osanneet edes kysyä asiaa. Hehän lukivat vain VT:a.
Seuraavassa on muutamia. Rohkaiskoot ne sydämiämme!
Jesaja 2 Sana, jonka Jesaja, Aamoksen poika, näki Juudasta ja Jerusalemista Aikojen lopussa on Herran temppelin vuori seisova vahvana, ylimmäisenä vuorista, kukkuloista korkeimpana, ja kaikki pakanakansat virtaavat sinne.

Monet kansat lähtevät liikkeelle sanoen: "Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana".
Ja hän tuomitsee pakanakansojen kesken, säätää oikeutta monille kansoille. Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan.

Lähes samat sanat lausui profeetta Miika (Miika 4:1-3)
Herran päivä on tuomio päivä niille, jotka rakastavat vääryyttä ja valhetta enemmän kuin Jumalaa.
 
Malakia 4 Sillä katso: se päivä on tuleva, joka palaa kuin pätsi. Ja kaikki julkeat ja kaikki, jotka tekevät sitä, mikä jumalatonta on, ovat oljenkorsia; ja heidät polttaa se päivä, joka tuleva on, sanoo Herra Sebaot, niin ettei se jätä heistä juurta eikä oksaa.
Mutta teille, jotka minun nimeäni pelkäätte, on koittava vanhurskauden aurinko ja parantuminen sen siipien alla, ja te käytte ulos ja hypitte kuin syöttövasikat.

Joel luvut 2 ja 3 puhuvat Herran päivästä, jolloin Hän palauttaa Juudan ja Jerusalemin kunniaansa.
 
Joel 2: 30 Minä annan näkyä ihmeitä taivaalla ja maassa: verta ja tulta ja savupatsaita;
31 aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi, ennenkuin Herran päivä tulee, se suuri ja peljättävä.
32 Ja jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu. Sillä Siionin vuorella ja Jerusalemissa ovat pelastuneet, niinkuin Herra on sanonut; ja pakoonpäässeitten joukossa ovat ne, jotka Herra kutsuu.

Joel 3:1 Sillä katso, niinä päivinä ja siihen aikaan, kun minä käännän Juudan ja Jerusalemin kohtalon,...
16 Herra ärjyy Siionista ja antaa äänensä kuulua Jerusalemista, ja taivaat ja maa järkkyvät; mutta Herra on kansansa suoja, Israelin lasten turva.
17 Ja te tulette tietämään, että minä olen Herra, teidän Jumalanne, joka asun Siionissa, pyhällä vuorellani. Ja Jerusalem on oleva pyhä, ja vieraat eivät enää kulje sen läpi.

Nämä sanat ovat lähes samat, kuin  Jeesuksen ilmoituksessa lopun ajoista.
Kaikkien katastrofien, sotien ja levottomuuden keskelläkin. Herra on kansansa, ja niiden jotka ovat Häneen liittyneet, turva.
Miika puhuu myös selvästi siitä, että on kaksi tulemista.  

Miika 5 Nyt yhdy laumaksi, sinä hyökkääjäin ahdistama tytär! Meitä piiritetään, he lyövät sauvalla poskelle Israelin tuomaria. (5:1) Mutta sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iankaikkisista ajoista.
Sentähden Herra antaa heidät alttiiksi siihen aikaan asti, jolloin synnyttäjä on synnyttänyt; silloin jäljellejääneet hänen veljistänsä palajavat israelilaisten luokse.
Ja hän on astuva esiin ja kaitseva Herran voimassa, Herran, Jumalansa, nimen valtasuuruudessa. Ja he asuvat alallansa, sillä silloin on hän oleva suuri hamaan maan ääriin saakka.
Ja hän on oleva rauha:

Ensimmäisessä jakeessa Beetlehissä syntyy hallitsija, jonka alkuperä on iankaikkisuudessa. 
Sitten tulee vainon aika (jae 2), kunnes synnyttäjä on synnyttänyt (uuden synnytystuskat), ja jäljellejääneet Jeesuksen veljet (pakana kansat) liittyvät israelilaisiin veljiinsä. Ja Hän on astuva jälleen esiin, hallitsijana koko maanpiirissä.
Jer 33:14-16

14 Katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä täytän sen hyvän lupauksen, jonka minä olen lausunut Israelin heimosta ja Juudan heimosta.
15 Niinä päivinä ja siihen aikaan minä kasvatan Daavidille vanhurskauden vesan, ja hän on tekevä oikeuden ja vanhurskauden maassa.
16 Niinä päivinä Juuda pelastetaan, ja Jerusalem asuu turvassa, ja tämä on se nimi, jolla sitä kutsutaan: 'Herra, meidän vanhurskautemme'.

Raamattu on täynnä ihania lupauksia siitä, millaista on, kun Jumala hallitsee eikä pahuutta enää ole, ei ihmisissä eikä eläimissä, ja kuolema on pois. Yksi kaikkein kauneimmista löytyy Jesajan kirjasta luvusta 11.
 
Jesaja 11 Mutta Iisain kannosta puhkeaa virpi, ja vesa versoo hänen juuristansa.
Ja hänen päällänsä lepää Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki, neuvon ja voiman henki, tiedon ja Herran pelon henki.
Hän halajaa Herran pelkoa; ei hän tuomitse silmän näöltä eikä jaa oikeutta korvan kuulolta,
vaan tuomitsee vaivaiset vanhurskaasti ja jakaa oikein oikeutta maan nöyrille; suunsa sauvalla hän lyö maata, surmaa jumalattomat huultensa henkäyksellä.
Vanhurskaus on hänen kupeittensa vyö ja totuus hänen lanteittensa side.
Silloin susi asuu karitsan kanssa, ja pantteri makaa vohlan vieressä; vasikka ja nuori leijona ja syöttöhärkä ovat yhdessä, ja pieni poikanen niitä paimentaa.
Lehmä ja karhu käyvät laitumella, niiden vasikat ja pennut yhdessä makaavat, ja jalopeura syö rehua kuin raavas.
Imeväinen leikittelee kyykäärmeen kololla, ja vieroitettu kurottaa kätensä myrkkyliskon luolaan.
Ei missään minun pyhällä vuorellani tehdä pahaa eikä vahinkoa, sillä maa on täynnä Herran tuntemusta, niinkuin vedet peittävät meren.
10 Sinä päivänä pakanat etsivät Iisain juurta, joka on kansojen lippuna, ja hänen asumuksensa on oleva kunniata täynnä.

Meitä odottaa ihmeellinen, kirkas tulevaisuus. Odotetaan sitä rohkeina ja uskossa Häneen, joka kaiken tulee toteuttamaan ajallansa.


lauantai 8. kesäkuuta 2019

SHAVUOT- 50 päivää Pääsiäisestä


Helatorstaina, kymmenen päivää sitten juhlimme Jeesuksen taivaaseen astumisen päivää, hänen kuljettuaan 40 vuorokautta maan päällä, ilmestyen opetuslapsille ja opettaen heitä Jumalan valtakunnan asioista. Opetuslapset vielä hänen kuolemaansa ja ylösnousemuksen SA jälkeenkin odottivat Jeesuksen perustavan maallisen uuden valtakunnan, jossa hän oli siis hallitsijana. Sehän oli perinteisesti Messiaan tehtävä. Mutta Jeesuksen suunnitelma oli toinen. Maallisella vallalla oli aikansa, mutta se ei ollut vielä.

Teot 1 Raamattu 1933/38 (R1933)

Edellisessä kertomuksessani kirjoitin, oi Teofilus, kaikesta, mitä Jeesus alkoi tehdä ja opettaa,
hamaan siihen päivään asti, jona hänet otettiin ylös, sittenkun hän Pyhän Hengen kautta oli antanut käskynsä apostoleille, jotka hän oli valinnut,
ja joille hän myös kärsimisensä jälkeen moninaisten epäämättömien todistusten kautta osoitti elävänsä, ilmestyen heille neljänkymmenen päivän aikana ja puhuen Jumalan valtakunnasta.
Ja kun hän oli yhdessä heidän kanssansa, käski hän heitä ja sanoi: "Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan odottakaa Isältä sen lupauksen täyttymistä, jonka te olette minulta kuulleet.
Sillä Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä, ei kauan näitten päivien jälkeen."
Niin he ollessansa koolla kysyivät häneltä sanoen: "Herra, tälläkö ajalla sinä jälleen rakennat Israelille valtakunnan?"
Hän sanoi heille: "Ei ole teidän asianne tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa voimalla on asettanut,
vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka".
Kun hän oli tämän sanonut, kohotettiin hänet ylös heidän nähtensä, ja pilvi vei hänet pois heidän näkyvistään.
10 Ja kun he katselivat taivaalle hänen mennessään, niin katso, heidän tykönänsä seisoi kaksi miestä valkeissa vaatteissa;
11 ja nämä sanoivat: "Galilean miehet, mitä te seisotte ja katsotte taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä ylös taivaaseen, on tuleva samalla tavalla, kuin te näitte hänen taivaaseen menevän."
12 Silloin he palasivat Jerusalemiin vuorelta, jota kutsutaan Öljymäeksi ja joka on lähellä Jerusalemia, sapatinmatkan päässä.
Tämän tulikasteen aika oli kymmenen päivää myöhemmin, SHAVUOTina, viikkojuhlan aikana, kun opetuslapset olivat kokoontuneet rukoukseen, ja kaupunki oli jälleen täynnä juhlijoita. Lopputuloksen tiedämme: tulenliekit pään päällä, uudet kielet, joilla julistettiin evankeliumia maanääristä saapuneille, voima viedä tämän ihmeellinen sanoma kaikkialle maailmaan, niin että se saavutti lopulta jopa Suomen kaukaisen kolkan! Seurakuntaan liittyi kertaheitolla yli 3000 jäsentä, ja tulevina päivinä vielä lisää! Kaikki nämä uuden yhteisön jäsenet olivat juutalaisia. Vasta vuosien päästä johtokunta pohti, voisivatko han pakanatkin olla osallisia tästä Jumalan armosta. Oli aika Paavalin astua esiin.
Helluntaita vietetään perinteisesti kristillisissä piireissä lähetyksen juhlana. Juutalaisille se on ensimmäisen sadonkorjuun ja Lain antamisen juhla. Silloin luetaan synagoogissa Ruutin kirjaa, ehkäpä siksi, että legendan mukaan Daavid syntyi SHAVUOTina ja Ruuthan oli Daavidin ja myös Jeesuksen esiäiti . Kirja on merkityksellinen ja esimerkillinen myös siksi, että se kuvaa Ruutin naisena, joka rakkaudesta liittyi Jumalan kansaan, ei pelosta tai pakosta. 
Mutta Ruut vastasi: "Älä vaadi minua jättämään sinua ja kääntymään takaisin, pois sinun tyköäsi. Sillä mihin sinä menet, sinne minäkin menen, ja mihin sinä jäät, sinne minäkin jään; sinun kansasi on minun kansani, sinun Jumalasi on minun Jumalani. Ruut1:16 Kumpa meilläkin jokaisella  olisi tämä sama asenne!

Jumalan suuruuden tai hänen tuomioiden  pelko ei ole oikea syy palvella Häntä. Hän halajaa rakkaussuhdetta meihin. Pyhän Hengen kastetta kutsutaan myös Rakkauden kasteeksi.