lauantai 13. helmikuuta 2021

PERINTÖJÄ JA PERILLISIÄ

 Joulu on yksi juhlapyhistä, jota kaipaan Israelissa. Se on aina merkinnyt minulle paljon. Yleensä kotimaassa aloitin jouluvalmistelut ja fiilistelyt jo heti syyskuun lopulla, kun ilmat viilenevät ja illat ovat pimeitä. Silloin on kiva sytyttää kynttilöitä, paistaa pipareita ja miettiä, mitä jouluruokaa sinä vuonna valmistaisi ja miten viettää juhlaa.

Israelissa se on vaikeampaa, vaikka tämähän on se oikea Joulumaa, jossa kaikki tapahtui! Virallisesti joulua ei vietetä ollenkaan. Joulupäivä on aivan tavallisen arkipäivä, yksi muiden joukossa. Joissakin kirkoissa on toki jouluisia tapahtumia, myyjäisiä ja joiululauluiltoja, jotka ovat hyvin suosittuja erityisesti juutalaisten keskuudessa. Yleensä melkein samaan aikaan vietettävä Hanukkah ei ole niin näyttävä ja sanomaltaan mieltä kohottava kuin joulu.  Paahtava helle ja palmut eivät myöskään oikein viritä samaan tunnelmaan. Tänäkin vuonna lähes +30 asteen helteet jatkuivat marraskuun alkuun saakka. Piti keksiä muita tunnelman virittäjia. Lisäksi korona peruutti kaikki joulunajan tapahtumat ja sen aiheuttama stressi sai minut intohimoisesti kaipaamaan jotain "normaaliin" elämään liittyvää.

Niinpä olen katsellut joskus iltaisin YouTuben ja Netflixin jouluelokuvia. Klassikko Miracle on the 34th street oli kiva ja näin sen ensimmäistä kertaa. Muutaman lempielokuvan jätän odottamaan lähemmäksi joulukuuta. Yleisenä teemana näissä filmeissä on perintö, jonka isoäiti tai joku kaukainen sukulainen jättää kaupungistuneelle city- jälkeläiselleen. Tämä ei ole alussa ollenkaan halukas jatkamaan perinnön antajan arvomaailmaa, mikä on ehtona perinnön saamiselle tai piittaa muutenkaan joulun arvoista, perheestä tai perinteistä. Erinäisten kommellusten ja tapahtumien kautta päähenkilö tulee kuitenkin huomaamaan joulun todellisen merkityksen ja muuttuu radikaalisti, ja löytää lisäksi yleensä sydämensä valitunkin. 

Tarvitsemme toki näitä joulunaikana erityisesti pintaan pyrkiviä tunnelmia ja arvoja. Jouluna on helppo muistaa kaukaisiakin ystäviä ja sukulaisia, sekä myös levätä ja miettiä tärkeitä asioita elämässä. Kuten eräässä hyvin tutussa jouluisessa tarinassa, josta teimme vuosia sitten näytelmän. Esitimme sitä ainakin neljänä jouluna seurakunnan joulujuhlassa. Yksi päähenkilöistä julistaa: "Joulu on saanut paljon hyvää aikaan maailmassa, ja siksi sanonkin: Jumala sitä siunatkoon!" (Charles Dickens, Joulutarina) Joulu on ihmeiden aikaa, onhan koko sen alkuperäkin ihmeellinen tarina lapsesta, joka oli kuitenkin Jumala, joka syntyi köyhään perheeseen neitsyt-äidille, ja josta enkelit ilmoittivat kaikille, että tämä syntymä tulee muuttamaan koko maailman. Ihmisessä on jokin sisäänrakennettu tarve uskoa ihmeeseen. Ja siihen, että edes jouluna kaikki elämässä tulee kääntymään hyvin päin!

Raamattu vakuuttaa meille, että vaikka emme ikinä perisi rikasta isoäitiä tai muutakaan kaukaista sukulaista, olemme silti suuren perinnön haltijoita. Tämä taivaallinen perintö ja rikkaus ovat paljon maallista mammonaa suurempaa ja parempaa. 

Room 8:17 vakuuttaa näin: "Mutta jos olemme lapsia, niin olemme myöskin perillisiä, Jumalan perillisiä ja Kristuksen kanssaperillisiä, jos kerran yhdessä hänen kanssaan kärsimme, että me yhdessä myös kirkastuisimme."

Ps. 119:111 "Sinun todistuksesi ovat minun ikuinen perintöosani, sillä ne ovat minun sydämeni ilo."

Ps 16:5-6 "Herra on minun pelto-ja maljaosani; sinä hoidat minun arpani. Arpa lankesi minulle ihanasta maasta, ja kaunis on minun perintöosani." 

Jumalalla on meille jokaiselle oma pelto-osamme, jota meidän tulee uskollisina hoitaa, ja joka on myös osa meidän perintöämme. 




KEISARI, PAN VAI JEESUS?

 

Noin vuosi sitten joulukuussa pääsin retkelle Tel Danin Israelin kuningasten aikaiselle uhripaikalle ja Israelin kuningaskunnan pohjoiseen keskukseen. Siinä lähellä sijaitsee Jordanin virran alkulähteet ja nykyinen luonnonpuisto nimeltään Banias. Kirjoitin käynnistä blogin nimeltään "Alkulähteillä" n vuosi sitten. Paikka on myös merkittävä Uuden Testamentin lukijalle; siellä tapahtui monia Jeesuksen julistustyön kulmakohtia. Etelä-afrikkalainen ystäväni Mark van Niekerk vieraili paikalla jokunen vuosi sitten ja hän kirjoitti siitä mielenkiintoisen raamattutunnin.

Keisari, Pan-jumala vai Jeesus - kuka on arvollinen saamaan ylistyksemme?
Alue Hermonin vuoren juurella on yksi Jordan.virran alkulähteistä. Se tunnetaan nimeltä Banias. Sen vieressä sijaitseva kaupunki oli nimeltään Kesarean Filippi. Tämä on se kirkastusvuori, jonne Jeesus vei opetuslapsensa, kuten Matt 16 kertoo. Kirkastuminen ei tapahtunut Taaborin vuorella Mediggon laakson laidalla, kuten katolliset opettavat, vaan se tapahtui täällä, paikassa, joka on yksi korkeimpia vuoria Lähi-Idässä.
Tämä Hermonin vuori on se paikka, johon Enokin kirjan mukaan 200 "vartijaa" eli langennutta enkeliä saapui yhtyäkseen ihmisen tyttäriin, jotka sen seurauksena synnyttivät "nefilim" eli jättiläiset. (1. Moos 6:1-4 puhuu tästä.) Hermon on saanut nimensä siitä, että nämä enkelit sitoivat itseensä kirouksen rikkoessaan selkeätä Jumalan käskyä olla näin tekemättä. He tekivät tämän rikkoen tietoisesti Jumalaa vastaan.
Jeesuksella oli hyvä syy viedä opetuslapsensa juuri tänne osoittaakseen kirkkautensa heille. Täällä Hän tulisi haastamaan pimeyden voimat ja täällä Jumalan ääni jälleen kerran kuuluisi vahvistaen hänen tehtävänsä. Sekä keisaria, että Pan-jumalaa kunnioitettiin jumalina. Keisari, heikko ihminen asetettiin jumalan asemaan, ja kreikkalaisen mytologian jumala Pan "inhimillistettiin". Hänellä oli vuohen jalat, ruumiin alaosa ja sarvet, ruumiin yläosa ja pää olivat ihmisen. Hän oli paimenten ja laumojen jumala. Tietenkin on olemassa vain yksi todellinen Paimen, josta luemme Psalmista 23.
Hermonin vuoren tukevaan kallioon on kaiverrettu massiivinen luola - tämän uskottiin olevan sisäänkäynti tuonpuoleiseen "alamaailmaan". Jeesus tuli haastamaan nämä "jumalat" heidän omalla alueellaan.
Kun tuntee taustan Jeesuksen valinnalle juuri tästä paikasta, käy selväksi se, miksi Hän valitsi juuri tuon alueen. Kun keisari oli vain ihminen, mutta oli olevinaan jumala, ja Pan taas puolestaan oli "jumala" mutta esitti ihmistä, Jeesus tuli todistamaan, että Hän oli sekä Jumala, että ihminen. Ilman oletuksia, Hän oli todellinen.
Hyvin tunnettu, mutta huonosti selitetty termi "helvetin portit" tulee tästä kohtaamisesta niiden kanssa, jotka kirjaimellisesti olivat helvetistä.
"Ja Jeesus vastasi hänelle, " Autuas olet sinä, Simon Joonan poika, koska ei liha ja eikä veri ole sitä ilmoittanut sinulle, vaan Isäni, joka on taivaassa. Ja minä sanon sinulle, sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani, ja tuonelan portit eivät sitä voita." Matt 16:17-18.
"Helvetin portit" on puolustuksen termi (portit ja muurithan suojelevat kaupunkia.) Joten vaikuttaa kummalliselta, että kristityt puhuvat "Tuonelan porteista" kuin ne olisivat kykeneviä valtaamaan seurakunnan. Tosiasiassa kyse on aivan päinvastoin. "Tuonelan portit" joita pahan valta vartioi, eivät pysty estämään Jumalan Valtakunnan etenemistä. Jeesus rakentaisi oman seurakuntansa (eklesia) ja pimeyden voimat eivät voisi estää sen leviämistä. Nämä portit eivät kykenisi estämään Hänen Valtakuntansa kasvamista ja pahan valtarakenteiden murtamista.
Jos tietää millainen tämä paikka on, on helppo ymmärtää väärin Pietarin asema kirkon päänä. Tämä valtava kallio Hermon-vuoren juurella on mahtava kooltaan. Vesi, joka virtaa suoraan kalliosta kantaa mukanaan koko joukon pieniä kiven palasia, jotka ovat lohjenneet isosta kalliosta (Petra). Nämä kivet (petros) kulkevat virtaavan veden mukana. Jeesus kutsui Pietaria uudella nimellä Petros. Näiden pienten kivien mukaan. Ymmärtää helposti tästä kuvauksesta, mitä Sanan vedellä "puhdistaminen " tarkoittaa. Nämä kivet ovat puhtaita ja sileitä kulkeutuessaan veden mukana ja hankautuessaan toinen toisiinsa. Sana tulisi hiomaan myös Pietarin karkean luonteen.
"Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä, että hän sen pyhittäisi, puhdistaen sen, vedellä pesten, sanan kautta. " Ef 5: 25-26,
Näin meidän tulee kaikkien olla. Kallion juurella, vapautettuna pimeydestä ja antaen sanan, kuin veden, virrata ylitsemme ja lävitsemme, puhdistaen ja muovaten meitä, muuttaen meitä Hänen kuvansa kaltaisiksi.