perjantai 9. huhtikuuta 2021

SAPATTI-ORJIA, MAKSULLISIA HISSEJÄ JA MUITA ERIKOISIA TAPAUKSIA

Tuttavapiirissäni on nuori, uskonnollinen tyttö, joka eräänä iltana tuli asuntolansa huoneesta ja viittilöi minua auttamaan. Hän pyysi minua sytyttämään valon WCn lamppuun. Katsoin häntä vähän kummissani, kunnes tajusin; oli sapatti, eikä hänellä itsellä ollut lupaa sytyttää sitä, haredi-juutalainen kun oli!

Meitä muita kodissa olijoita nauratti, ja eräs ystäväni kertoi toisen vastaavan tapauksen. Eräänä sapattina hän kuuli kummallista kolinaa asuntonsa ovelta; ei koputusta, vaan epämääräistä hälyä, kuin oven tönimistä. Kun hän katsoi ovisilmästä, hän näki oven takana siistin näköisen uskonnollisen nuoren miehen ja uskalsi avata täten oven. Mies oli vaivautuneen näköinen ja selitti: "Meillä on kotona sellainen pieni ongelma; sähköt menivät kaikkialta, mikään ei toimi. En kyllä mitenkään ole pyytämässä teiltä apua, mutta emme voi lämmittää ruokaa eikä mitään. En todellakaan ole pyytämässä apua." Kun ystäväni koitti kysyä, mitä hän voisi tehdä miehen hyväksi, tämä toisti, ettei todellakaan ole pyytämässä häntä tulemaan ja painamaan katkaisinnappia. 
Silloin ystäväni ymmärsi yskän ja tarjoutui päästämään perheen pulasta; hän nousi yläkertaan miehen kanssa (ilman sapattihissiä he tietysti kävelivät portaat ylös) ja painoi sulakenapin takaisin ylös. Perhe pääsi pälkähästä ja jälleen sapatin viettoon normaalisti. Ateriat pysyivät lämpöisinä koko viikonlopun sapattilevyllä. Ystäväni ymmärsi myös, että se kolina, jota hän oli kuullut ovelta, johtui oven tönimisestä. Miten muuten kiinnität sisälläolijan huomion, jos summerin painaminen ja koputus lasketaan työnteoksi sapattina? Ja asian selittäminen on vaikeaa, kun apua ei ole lupa pyytää pakanoilta.
Pitää keksiä kiertoilmaisuja!
Erään toisen kerran tapasimme nuoren miehen kadulla. Meille syntyi hyvä keskustelu, ja joku ryhmässämme ehdotti, että voidaan vaihtaa sähköposti-osoitteita ja pitää yhteyttä myöhemminkin. Nuori mies ilmoitti, ettei se ole mahdollista, koska hän ei voi pitää kynää kädessään sapattina, eikä kirjoittaa toisten osoitteita ylös.

Elämä mielivaltaisilta tuntuvien lakien viidakossa on ahdistavaa, ainakin sivustakatsojalle, mutta onneksi kekselijäät löytävät kiertoteitä: Voi noudattaa niitä lakeja, jotka sopivat kulloiseenkin elämäntilanteeseen ja muut on tarkoitettu rikottaviksi. Jom Kippurina, suurena sovituspäivänä syksyllä olisi kuitenkin hyvä, jos noudatettavien määrä ylittää rikottujen määrän. Se takaa turvatun tulevaisuuden. Nähtävästi ei haittaa, jos noudattaa pieniä sääntöjä ja rikkoo esim moraalisäännöt. Eli voi suudella mezuzaa ovella kotiin tullessaan, se sovittaa rikoksen, vaikka saapuisi juuri varastamasta jotain. Hoksaavat ovat huomanneet myös, että voi pyytää kiertoteitse ei-juutalaisilta apua niiden tehtävien suorittamiseen, jotka ovat juutalaisilta kiellettyjä. Näille apulaisille on olemassa termikin: he ovat sapatti-pakanoita, eli shabbat go'im.

Ei ole oikeastaan ihme, että Jeesus moitti aikansa uskonnollisia siitä, että he maksavat kymmenykset tilleistä ja yrteistä, mutta unohtavat inhimillisyyden ja armon lähimmäisiä kohtaan. Uskonnollisuuden henki yrittää näin lakien ja sääntöjen näennäisen noudattamisen kautta saavuttaa vanhurskauden. Mutta lain kautta ei voi saavuttaa todellista ihmisrakkautta tai rakkautta Jumalaa kohtaan.

Toinen tätä erilaista kulttuuria kuvastava tapaus sattui, kun muutimme jokin aika sitten uuteen asuntoon. Edellisessä talossa oli "sapattihissi", joka pysähtyi joka kerroksessa sapattina nappia painamatta. Tästä tuo hienous puuttui, mutta huomasimme, että tämä uuden talon hissi toimikin vain määrätyille asukkaille, joilla oli siihen avain. Vuokran ja kiinteistöhuoltomaksun lisäksi (ne ovat aivan normaaleja vuokra-asunnon maksuja, kiinteistöveron lisäksi) tähän asuntoon kuului "hissimaksu", joka maksettiin kuukausittain eri henkilölle kuin va ad beit, eli huoltomaksu. Nähtävästi hissi oli rakennettu taloon myöhemmin, ja koska kaikki osakkeenomistajat eivät olleet hyväksyneet sitä ehkä ylimääräisten kulujen takia, vain siihen myönteisesti suhtautuneet saivat avaimen käyttöönsä ja täten oikeuden käyttää hissiä. Maksua keräävä vanhempi herrasmies varoitti minua vakavasti, etten sitten päästä yläkerran rouvaa hissiin, vaikka tämä miten anoisi! 

Eli maassa maan tavalla, vaikka joskus ihmetteleekin näitä erilaisia tapoja ja asenteita!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti