sunnuntai 16. lokakuuta 2022

LEHTIMAJASSA



Lehtimajajuhlan aikana Israelissa lähes jokaisen talon pihalle, terasseille ja kadunvarsiin nousee pieniä majoja, joissa on yleensä valkoisesta kankaasta tehdyt seinät (tai joskus puumateriaaleista, vanhoista ovista tms), kevytrakenteisia kuitenkin, kuvastamaan sitä, miten erämaavaelluksen aikana ihmisten majat olivat nopeasti pystytettäviä ja mukana kuljetettavia. Koko juhlaa vietetäänkin 40 vuoden erämaassa olon muistoksi, Egyptistä paon jälkeen. 

Perheet juhlivat, syövät ystävien ja perheen kesken näissä majoissa koko viikon. Jotkut jopa nukkuvat niissä. Viikko onkin puoliksi lomaa; valtion virastot ovat lähes kaikki kiinni, jopa postit ja pankit auki vain osan päivästä. Ruokakaupat ja liikenne toimivat myös epäsäännöllisesti. (Olen tuskin missään maassa törmännyt siihen, että koko yhteiskunta sulkeutuu uskonnollisen juhlan ajaksi. Jom Kippurina, suurena sovituspäivänä jopa TV ja radio ovat mykkinä. Se osoittaa kyllä kunnioitusta Raamatun sanaa kohtaan!) 

Raamattu kehottaa, että vaikka joinakin muina juhlina koti on pääasiassa juhlapaikkana, nyt pitää mennä ulos, ja kutsua ystäviä majaan. Ulkona ihminen voi ehkä kokea Jumalan läheisyyden konkreettisemmin, luonnossa, lintujen laulussa, tähdissä illalla. Katto peitetään tarkoituksella harvasti joko lehvillä tai palmun oksilla, niin että tähden voivat tuikkia lehvien välistä; ne muistuttavat Jumalan uskollisuudesta ja lupauksista! Onkin mieleenpainuvaa nukkua kirkkaan tähtitaivaan alla!

Raamattu opettaa myös, että samoin kuin Jumala varjeli ja johdatti Israelin kansaa erämaassa tulenpatsaassa yöllä ja pilvellä päivällä, ne olivat symboleja hänen suojaavasta läsnäolostaan. Myös lehtimaja, joka ympäröi ja suojaa juhlijoita yöllä ja päivällä, on esikuvaa Jumalan läsnäolosta, joka ympäröi meitä aina. Nämä ovat kauniita ja syviä kuvauksia meidän Herramme rakkaudesta ja huolenpidosta meitä kohtaan!



Tänä vuonna sain kutsun erään messiaanisen järjestön Sukkot-juhlaan. Ohjelmassa oli vapaata seurustelua, pieni opetus Sukkotin merkityksestä, sekä lopussa kilpailu; kuka rakentaa parhaan lehtimajan käsillä olevista materiaaleista? Pöydällä oli keksejä, suolatikkuja, erilaisia karkkeja ja muuta materiaaleja. Lapset ja aikuiset rakensivat yhdessä majoja innoissaan. Kaikilla oli hauskaa! Välillä syötiin salaa rakennusmateriaaleja! Voittajan maja oli taidollinen! Siinä oli jopa oviverho ja Daavidin tähti seinässä.

 Ajattelin, että tässä toteutui seurakunnan merkitys. Syömme yhdessä. Luemme ja opimme Raamatusta yhdessä ja jaamme omia asioitamme, tutustumme toisiin. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti