perjantai 23. marraskuuta 2018

CHESED - ARMOA ARMON PÄÄLLE

חסד  CHESED” - ARMO, LAUPEUS, HELLÄ ARMAHTAVAISUUS, LUJA JA MUUTTUMATON RAKKAUS – LIITON SANA

 Hepreankielinen sana ”chesed”, joka esiintyy Raamatun kirjoituksissa yhteensä 248 kertaa, kuvaa yhtä koko Raamatun keskeisimmistä ajatuksista, sen alkulehdistä loppusanoihin. Tätä sanaa on mahdotonta kääntää yhdellä sanalla, vaikka 300.vuosisadan eKr kääntäjät hepreasta kreikkaan (nk. 'Septuaginta", joka on Tanak'in eli Vanhan testamentin käännös hepreasta kreikkaan, ja joka on perustana mm Itäisen ortodoksikirkon raamatunkäännökselle) vetivät mutkat suoriksi ja käänsivät tämän sanan yksinkertaisesti ”mega eleos” = suuri laupeus. Tällöin sanan merkitys sen kahden osapuolen liittoa kuvaavasta ajatuksesta hävisi kokonaan.

Suomenkielisessä Raamatussa sana onkin useimmiten käännetty vain ”armoksi” tai "laupeudeksi", englanninkielinen antaa hieman enemmän vivahteita. Se voi olla ”grace” = armo, suosio. ”Mercy” = armo, laupeus, sääli. ”Lovingkindness” = rakastava ystävällisyys. ”Steadfast love” = sitkeä, muuttumaton rakkaus. ”Tender Mercies” = lempeä, hellä armahtavaisuus.

Mikään näistä ei yksinään anna täyttä merkitystä. Sanaan ”chesed” liittyy ajatus kahden osapuolen liitosta, uskollisuudesta ja sitoutumisesta. Sitä käytetään kuvaamaan Jumalan hellitämätöntä, valtavaa armoa, rakkautta, uskollisuutta valittua kansaansa Israelia kohtaan, kansaa, joka kerta toisensa jälkeen luopui tästä liitosta ja ajautui kauas Jumalastaan. Siitä huolimatta Jumalan sopimus pitää, vaikka Hän onkin joutunut kurittamaan kansaansa kovalla kädellä. Mutta rakkauden liitto pitää, armo ja uskollisuus Jumalan puolelta pysyvät.(jotkut näistä ajatuksista on lainattu Norman Snaithin teoksesta, vuodelta 1951, vaikka hän ei suinkaan ole ainoa Raamatun tutkija, joka esittää samoja ajatuksia.)

Neljännen vuosisadan eKr raamatunkääntäjät "chesed'in" ”eleos” käännöksellään  toivat esille myös termin ”sääli”, johon voi liittää myös sentimentaalisuuden ja säälittelyn, asioita, jotka ovat kaukana Jumalan ”chesed” - ajatuksesta. Tähän Jumalan "chesed"-armoon liittyy aina odotus parannuksesta, kääntymisestä Hänen puoleensa, liiton uudistamisesta ja vahvistamisesta Hänen kanssaan, joka on ikuisesti uskollinen.

Tähän alkuperäiseen liitton, joka oli Jumalan ja hänen kansansa välillä Aabrahamista alkaen, kutsutaan myös meitä, pakanoita, kaikkia muita kansoja, Jeshuaan kautta. Meitä oksastetaan tähän alkuperäiseen jaloon viinipuuhun, olemaan osa sen oksia ja elämää. Jumala oli tarkoittanut, että Israel olisi valona koko maailmalle. Heidän kauttaan tuli tietysti Jeesus, Messias koko maailmalle, myös Kirjoitukset ja kaikki sen lupaukset. Israel on myös kutsumuksensa mukaisesti ollut siunauksena ja valona kaikille kansoille, ovathan he eturintamassa auttamassa luonnonkatastrofien uhreja ympäri maailman, antamassa konsultointiapua terrorismin ehkäisyssä, auttamassa monien sairauksien parantamisessa huipputeknologiansa ja keksintöjensä avulla lääketieteessä. Vaikka lopullinen liiton uudistaminen Jumalan kanssa kansana vielä puuttuukin. Myös täällä Israelissa asuessa huomaa useinkin, miten ”chesed” toimii jokapäiväisessä elämässä, kun ihmiset yrittävät rakastaa lähimmäistään niinkuin itseään. Tästä enemmän seuravassa kappaleessa.

Sanasta ”chesed” johdetaan myös ryhmä juutalaisia, joita kutsutaan nimellä”hasidit”. He ovat sananmukaisesti ”niitä, jotka ovat uskollisia liitolle”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti