torstai 10. tammikuuta 2019

MYRSKY VAROITUS

Israelissa on tänä talvena satanut enemmän kuin vuosiin. Sateet alkoivat jo varhain marraskuussa ja ovat saaneet ruohon viheriöimään ja kukkaset kukkimaan auringon ruskeaksi polttamilla rinteillä. Täällä puhutaankin "toisesta keväästä" - ja siltä luonnon elpyminen vaikuttaakin!
Runsaat sateet ovat aina siunaus. Nyt vettä on tullut niin paljon, että jo huolestuttavasti vuosia laskenut Kuolleenmeren pintakin on noussut lähes 30cm ja Jordan-joki virtaa vuolaana, mitä se ei ole tehnyt vuosiin. Eikä sadekausi ole edes vielä lopussa!
Tällä viikolla Jerusalemin viranomaiset antoivat yleisen myrskyvaroituksen tiistai-illasta keskiviikko- iltaan.  Kaupungin asukkaiden tuli varustautua ryöppyäviin sadekuuroihin ja jopa yli 90m/sek puhaltaviin tuulenpuuskiin. Hyytävä tuuli saa +3-4C lämpötilan tuntumaan  paljon kylmemmältä. Tiedotteessa annettiin mm seuraavanlaisia ohjeita:
--vältä tarpeetonta ulkona liikkumista
- puhdista sadevesi
viemäreiden aukot roskista. Tällä ehkäistään katujen tulvimista.
- poista kattoterasseilta ja parvekkeilta tuulessa mahdollisesti lentelevät huonekalut, kukkaruukku tms esineet, jotka voivat aiheuttaa muille vaaraa.
- pidä kotieläimet, jos mahdollista sisätiloissa.
- tarkista sähkölaitteiden, erikoisesti ulkovalojen ja ulkopistorasioiden kunto.
Kaupunki vakuutti myös järjestävänsä mm katukissoille ja -koirille ruokintaa myrskyn ajaksi, sekä suojakoppeja sateelta.
Hälytysajoneuvot ja -henkilökunta olivat myös erikoisvalmiudessa myrskyn aikana.
Jerusalemin kaltaisessa kaupungissa, joka on topografialtaan pelkkää ala-ja ylämäkeä, monenlaisia ongelmia ja onnettomuuksia voikin tapahtua, kun vesimassat syöksyvät jyrkkää katua alas. Nyt onnettomuuksilta kuitenkin vältyttiin!
Tänä aamuna heräsin auringon nousuun ja vienoon tuulenhyminään. Pystyin jopa istumaan pitkästä aikaa ulkona lämpimässä ja nautin tuulenpuuskien tuomien roskien, lehtien ja oksien siivoamisesta. Se tuntui erityisen makealta siksi, että olin viettänyt myrskypäivät visusti sängyn pohjassa kissa kainalossa flunssaa potien. Ilma on raikasta ja seesteistä, kuin uuden elämän alku.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti