keskiviikko 5. joulukuuta 2018

KENELLE LAPSI KUULUU?


Viimeiset kuukaudet, oikeastaan USAan suurlähetystön muuton jälkeen ovat olleet kiihtyneiden mellakoiden ja terrori-iskujen aikaa erikoisesti Gazan raja-asemilla. Gazassa hallitsee Hamas. Tästä olen kertonut jo aikaisemmissa viime kesän blogeissani. Miten rajojen yli on yritetty väkisin, tarkka-ampujat ovat surmanneet Israelin puolella olevia sotilaita, Israelin puolelle on ammuttu palavia ohjuksia, niin että hehtaarikaupalla metsiä, peltoja, jopa asuinrakennuksia on palanut.
Marraskuun alussa tilanne kiihtyi, ja vuorokauden sisällä Gazasta ammuttiin yli 400 ohjusta ja rakettia kaikkiin Etelä-Israelin kaupunkeihin, jopa Beershebaan saakka. Enemmän kuin koskaan yhden päivän aikana! Ihmiset viettivät öitä pommisuojissa ohjusten osuessa rakennuksiin ja autoihin.
Tässäkin tilanteessa Jumala näytti, että Hän suojelee omaa kansaansa: Palestiinalainen bussikuski antoi Jumalalle kunnian, kun hänen bussinsa tuhoutui täysin pommin osuessa siihen. Hän oli muutamaa minuuttia aikaisemmin laskenut bussista ulos 50 IDF sotilasta! Kuski ja yksi bussin viereen seisomaan jäänyt sotilas loukkaantuivat. Ashdodissa erääseen rakennukseen osui ohjus. Kaksi henkilöä menehtyi ja kaksi muuta loukkaantui vakavasti. Ne kaksi menehtynyttä olivat molemmat palestiinalaisia, jotka olivat muuttaneet Hebronista Ashdodiin. Israelilaisista kukaan ei loukkaantunut kuolettavasti, vaikka loukkaantuneita oli.
IDF reagoi voimakkaasti ja pommitti Gazassa ohjusten laukaisupaikkoja ja armeijan keskuksia. Ylin kenraali antoi jo käskyn maajoukkojen mobilisoimisesta ja kaikki odottivat kolmannen Gazan sodan puhkeamista. Reserviläiset kutsuttiin palvelukseen. Yhtäkkiä Netanjahu perui liikekannallepanon ja selitti odottavansa suotuisampaa aikaa Gazan tilanteen ratkaisemiseksi. Israel haluaa itse valita ajankohdan, jolloin lopullisesti toimii. Hän ei halunnut reagoida vain uhkaan, vaikka tietenkin Israel haluaa ensiksi varmistaa asukkaidensa turvallisuuden. Ehkä päätökseen vaikutti myös ne 30 000 syyrialaisten sotilasta, jotka siirrettiin Israelin rajan tuntumaan. Netanjahu halusi varmistaa sen, että jos asiasta kehittyy kun isompi selkkaus, johon esim Syyria ja muut arabivaltiot liittyvät, hän on valmis ja varustautunut siihen.
Joka tapauksessa Knessetissä nousi Netanjahun päätöksestä suuri kohu ja puolustusministeri Avigdon Lieberman erosi virastaan.
Tuntui helpottavalta, että suuremmalta selkkaukselta tällä kertaa vältyttiin.
Selvää on kuitenkin, että tilanteeseen tarvitaan pysyvämpi ratkaisu.
"Vain ihminen, jolle maa ei kuulu, pystyy tuhoamaan sen polttamalla." Opetusministeri Naftali Bennett
"Vain nainen, joka ei ole lapsen äiti, voi suostua siihen, että lapsi halkaistaan kahtia." Kuningas Salomon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti