lauantai 28. syyskuuta 2019

ASIOINTIA MONIMUTKAISELLA TAVALLA

Viikko sitten sain iloisia uutisia: pääsen opiskelemaan B:n yliopistoon täällä Israelissa! Olin paikan päällä tällä viikolla ottamassa selvää käytännön asioista, netistä löytynyt info sekä saamani kirje (hepreaksi!) eivät antaneet tarpeeksi selvyyttä asioihin. Aineeni on Raamattu ja löysinkin tiedekunnasta ystävällisiä ihmisiä, jotka auttoivat suuresti.
Ennen kursseille ilmoittautumista minun piti maksaa yliopiston alkumaksu. (Omien yliopiston sivujen luomisen jälkeen.) Sivujen luominen onnistui hyvin, sitten en kuitenkaan löytänyt maksusivuille. Ei hätää, opintotoimisto oli lähellä.
Maksusivu löytyi. Luottokorttini ei kuitenkaan kelvannut (se on kelvannut neljän vuoden ajan kaikkiin muihin tapahtumiin maassa!) Vain American Express ja Visa sopivat. Maksua ei myöskään voinut maksaa käteisellä opintotoimistossa. Taas asia järjestyi, sain paperisen laskun. Virkailijat vakuuttivat:" Sen voi maksaa kaikissa pankeissa."
Seuraavana aamuna päätin hoitaa asian heti kuntoon, että asioissa pääsisi eteenpäin. Menin lähimpään Bank Hapoalimiin. Odotin jonossa aikani ja kun pääsin virkailijalle ja annoin laskun hänelle, hän katsoi sitä halveksuen ja kysyi :"Mikä tämä on?" Selitin, että haluan maksaa laskun. Kun hän näki kukkaron, hän tokaisi vielä halveksuvammalla äänellä: " Ai käteisellä vai? Me emme täällä käsittele käteistä ollenkaan! Mene postiin!" - Mutta kun piti olla kaikissa pankeissa mahdollista maksaa... Posti oli vieressä, joten päätin totella kärsivällisesti. Odotin taas jonossa puolisen tuntia. Tyttö kassalla ottikin laskun ja oli jo leimaamassa sitä, kun hän yhtäkkiä huudahti:" Emme voikaan ottaa tätä maksuun! Tässä lukee: voi maksaa kaikissa pankeissa, paitsi postissa!"
Nyt olin todella ällistynyt ja tunsin, miten verenpaineeni alkoi kohoamaan. Miten Israelissa maksetaan lasku? Rukoilin Herraa auttamaan!
Mietin hetken ja mieleeni tuli pieni pankki Ben Yehudalla. Päätin yrittää sitä. Sainkin pankissa ystävällistä palvelua englanniksi! Virkailija ensiksi epäili, mutta meni kysymään esimieheltä. Maksu onnistui! Olin todella onnellinen! Yhdestä laskun maksamisesta!
Toinen stressaava asia tällä viikolla oli pitkittynyt solmu pankkitunnuksissa. Oli saanut nettitunnukseni lukittua jo kolme viikkoa sitten. Olin jo pulassa laskujen kanssa. Onneksi pankkikorttini toimi tässä kohtaa hyvin ja sain nostettua käteistä. Torstai-iltana rukoilin asiaa erityisesti ystävien kanssa. Uudet tunnukset oli lähetetty kirjattuna Suomesta yli kolme viikkoa takaperin ja kirje ei ollut saapunut. Suomen Postia moititaan nykyään, mutta Israelin posti on tunnetusti vieläkin epävarmempi. Lähetykset vain häviävät joskus  jonnekin avaruuteen! Tarvitsin kipeästi pankin kautta myös joitakin papereita viisumihakemukseen. Kaikki riippuu kaikesta! Iso vyyhti, ja olin asiasta stressaantunut. Ystävät rukoilivat Herran apua asian selvittämiseksi ja minulle rauhaa sydämeen. Ja viisautta ottaa seuraavat askeleet. Koinkin Herran kosketuksen. Ja päätin odottaa vielä pankkiasian selviämistä (olin soittanut pankkiin jo kahdesti, viimeisellä kerralla hekin kehottivat vielä odottamaan viikon loppuun.) Ja veisin kaikki viisumihakemukseen liittyvät paperit sisäministeriöön ensi viikon torstaina. Silloin se olisi seuraavan kerran auki juhlien takia.

Perjantai aamuna päätin mennä postiin kysymään olisiko kirje saapunut, vaikka nettiseurantakoodi ei näyttänyt, että kirje olisi perillä. Edelläni oli jälkeen yli 20 henkeä jonossa, mutta päätin sinnikkäästi vain odottaa. Selitin taas virkailijalle asian. Hän katsoi koneelle ja meni katsomaan hyllystä. Kirje olikin siellä!! Saapumisilmoitus ei ollut ehtinyt tulemaan! Olisin halunnut syleillä häntä, olin niin iloinen! Mikä vastaus eiliseen rukoukseen!

Päätin vielä soittaa pankkiin ja tiedustella, olisiko mahdollista lähettää saantitodistus ja passini kopio s-postissa tavallisen postin sijaan. Sehän voisi kestää täältä toiset kolme viikkoa saapua perille! Pystyin lähettämään, ja vielä saman tien! Nyt asiat ovat täysin kunnossa!
Kuin ihmeen kaupalla! Kun asiat menevät solmuun tai eivät toimi niinkuin pitäisi, rukoile ja laita toivoisi rakastavaan Jumalaan, Taivaalliseen Isäämme! Hän tekee ihmeitä tänäkin päivänä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti