sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

RAAMATUN KERTOMUKSET, TARUA VAI TOTTA?



Raamattu, vaikka käsittelemme sitä yhtenä kirjana, ei oikeastaan ole sitä, vaan se on monien erilaisten, eripituisten ja eri kirjallista tyylilajia edustavien kirjojen tai kirjeiden kokoelma. Jotka ovat lisäksi 35 eri kirjoittajan kirjoittamia, alkaen kuninkaista ja profeetoista lääkäreihin, kalastajiin ja kirjanoppineihin. Mukaan mahtuu lauluja, kaksi-säkeisiä sananlaskuja, lakikokoelmia, eeppisiä sankaritarinoita, sukuluetteloita, ja väestöluetteloita, historiankirjoja, kertomuksia valtavista ihmeistä ja Jumalan pelastuksesta, opetusta, rakkausrunoelmia, tuomionjulistuksia yksilöille ja kokonaisille kansakunnille. Kaiken lisäksi se on kirjoitettu n 1800vuoden aikana ja sen kokoamiseenkin nykyiseen muotoonsa kului n 600 vuotta.

Ihmiset kyselevät: Voiko Raamatun sanaan todella luottaa? Voiko se näin moninaisena olla totuus? Miksi Jumala loi (ihmisten kautta) näin moniulotteisen teoksen, joka on Hänen Sanansa? Vastaus on juuri tuossa viimeisessä kysymyksessä; totuuden, jonka Jumala halusi Hänen rakkauskirjeensä muodossa antaa ihmisille on juuri näin laaja ja monisäikeinen siksi, koska elämä ja ihmiset ovat niin herkkiä, monipuolisia, kuin prismat, jotka heijastavat eri värejä eri asennoissa.

Sanotaan, että Raamatussa on kaikki, jota ihminen voi elämänsä aikana kokea ja se antaa myös vastauksia kaikkiin kysymyksiin. Se on lisäksi  ihmeellinen, Elävä Sana, joka puhuttelee ihmistä 2500 vuotta sitten samoin kuin nykypäivänä.Se on Sana, jonka kautta Jumala luo uutta tänäkin päivänä meidän elämässämme.

Tämän sanan ihmeellisyyksiin olen saanut opiskeluissani hieman tutustua, vaikka tuntuu siltä, että tämä on vasta alkua, niin laajat näkymät ovat avautuneet eteeni.

Eräällä tunnilla mietittiin juuri kysymystä, onko olemassa extra-raamatullisia todisteita Raamatun henkilöiden olemassaolosta ja kuinka pitkälle taaksepäin.(extra-raamatullinen tarkoittaa tässä kiistämätöntä historian dokumenttia, arkeologista löytöä tai jotain konkreettista todistetta, muuta kuin Raamatun kirjoitusta.). Kukaan ei epäilekään Jeesuksen tai apostolien olemassaoloa, he ovat todistetusti historiallisia henkilöitä. Jeesuksesta on enemmän ensikäden tietoa kuin esimerkiksi Rooman keisari Nerosta. Mutta entä Mooses? Kuningas Daavid? Israelin kansa?

Olen listannut tähän joitakin löydettyjä dokumentteja raamatullisista henkilöistä ja paikoista, joista osan olen itsekin nähnyt. Ne ovat aikajärjestyksessä vanhimmasta alkaen.

- El-Amarna- kirjeet Egyptissä 1300luvulta eKr. Israelin maa oli ennen Joosuan tuloa pieniä kaupunkivaltioita. Egyptiläinen kirje valitti "Habiru" heimon kanssa olevista selkkauksista. "Habiru" termin uskotaan tarkoittavan heprealaisia.

- Merneptal-stella 1208eKr. Tämä on ensimmäinen ei-raamatullinen dokumentti, joka mainitsee selvästi Israelin. "Minä tuhosin Israelin" on siinä löytynyt kirjoitus. Se on Theban kaupungista Egyptistä löytynyt graniittinen paasi, joka oli Egyptin faaraon Merneptalin (hallitsi 1213-1203eKr) kunniaksi pystytetty.

Mesha Stele - Wikipedia- v925eKr Egyptin kuningas Shoshena I (Shishak suom Suusak) mainittu  I Kun 14:25 (25 Mutta kuningas Rehabeamin viidentenä hallitusvuotena hyökkäsi Suusak, Egyptin kuningas, Jerusalemin kimppuun.) Raamatun  tunnettu historiallinen hahmo esiintyy monissa dokumenteissa. Bubastite Portal. Egyptin Luxorissa. Kirjoitukset kuvaavat faaraon sotatoimia Kanaanissa ja mainitsee usean kanaanilaisen kaupungin, joista suurin osa on hävinnyt historian melskeissä. Paikan nimiä on n. 156. Kaikkein mielenkiintoisin  niistä on maininta "Abrahamin pellosta".

- Mesha Stelle 830 eKr. Sitä kutsutaan myös Moabilaisten kiveksi. Mooabin kunnkaan Meshan sotaretkistä Israelin alueelle. Mainitsee "Daavidin huoneen", Ahabin, Jahven, Israelin kuningaskunnan, ja Omrin huoneen. Meshasta kertovat myös I Kun 16:23 ja II Kun 3:3-4.
Kuva tästä kivestä on oikealla.


  Tel Dan Stelle V850 eKr V 1993 löydetty kivi kertoo aramean kielellä (joka on lähellä heprean kieltä) miten joku surmasi Jooramin, Ahabin pojan, Israelin kuninkaan, sekä Juudan kuninkaan. II Kun kirja kertoo näistä tapahtumista. Valloittaja on todennäköisesti Hazael, Aramean kuningas, jonka kieli oli aramea. Hän hallitsi Aram-Damaskuksen aluetta ja valloitti Israelin, vaikka ei pystynyt voittamaan Jerusalemia. Kivessä on aikaisin maininta "Daavidin huoneesta", eli vanhin todiste Daavidista historiallisena henkilönä. Olen käynyt tällä paikalla Tel Danissa, , mistä kivi löytyi, se on yksi mielenkiintoisimmista paikoista Israelissa. Kirjoitin siitä aikaisemmin blogissa.

Shalmaneser III: Annals on Kurkh Monolith, Ahab the Israelite ...Kurkh Monoliitit kaksi stellaa eli kivipaasia, jotka oli pystytetty Aashurnasirpal II ja hänen poikansa Shalmanesser III muistolle. Ne löytyivät nykyisen Turkin alueelta 1800-luvun puolessa välissä. Kivipaasissa mainitaan Ahab, Israelin kuningas,

Karkeasti voi määritellä, että lähes kaikista Juudan ja joistakin Israelin kuninkaista Salomonin jälkeen (Daavidista vain maininta)on historiallista tietoa, joka todistaa heidän olemassaolosta, muutakin kuin Raamatun kirjoituksia. Tätä uuutta tietoa ja muita todisteita löytyy vuosittain lisää niin Israélissa kuin muista lähimaista.

Kaikki nämä todistavat Raamatun sanan totuudenperäisyyden, ja vaikka meillä on vielä monia kysymyksiä, jotka osottavat vastaustaan, on varmaa, että nekin saavat vastauksen jonakin päivänä.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti