tiistai 7. kesäkuuta 2016

JOM JERUSHALAIM 5.6.


 Emblem of Jerusalem

Tänään jatkettiin juhlien keväistä jatkumoa ja vietettiin Jerusalemin yhdistämisen 49. vuosijuhlaa Kuuden päivän sodan muistoksi. Sota alkoi 5.6.1967 kolmen naapurivaltion joukkojen valmistautuessa hyökkäämään Israeliin ja ajamaan juutalaiset jälleen kerran mereen. Tämäkään hyökkäys ei onnistunut vaikka vihollisella oli nelinkertainen ylivoima vaan Jumala oli kansansa apuna ihmeellisellä tavalla! Se tunnustetaan jopa valtiollisella tasolla, että Jumala teki ihmeen toisensa perään jo ensimmäisenä päivänä. Heti muutaman tunnin kuluttua taistelujen alkamisesta Israel oli saanut tuhottua suurimman osa Egyptin lennostoa heidän inhimillisen virheensä takia.  He itse menettivät vain yhden koneen.
Tässä linkki mielenkiintoiseen dokumenttiin aiheesta. 
 http://www.israelvideonetwork.com/the-best-video-on-the-six-day-war-you-will-ever-see/
Kadut ja aukiot, Itkumuuria myöten olivat täynnä juhlivaa kansaa ja tuhannet erikoisesti nuoret osallistuivat Vanhan Kaupungin läpi kulkeneeseen lippumarssiin. Päivä oli omistettu Jerusalemille, sitä juhlittiin ja siitä iloittiin. (5.6. oli sattumoisin myös isäni syntymäpäivä.)

Sodan aikana taistelulinja kulki Ranskalaisen sairaalan edestä katua, mistä nykyään ajaa kevytjuna Vanhan kaupungin muuria läheltä. Israelilaiset ampuivat sairaalan ikkunoista, palestiinalaiset toiselta puolelta, muurin aukoista. Osumien jäljet ovat tänäkin päivänä nähtävissä sairaalan ulkoseinässä.

Jerusalemista tuli Kuuden päivän sodan tuloksena Israelin yhtenäinen pääkaupunki ensimmäisen kerran sitten sen itsenäistymisen v 1948. Tällä kuningas Daavidin n vuonna 1000eKr perustamalla kaupungilla on monta nimeä: Kultainen Kaupunki, suuren Kuninkaan Kaupunki, Rauhan Kaupunki, Siion, Daavidin kaupunki. Nimen Jerusalem alkuperä on katsottu etymologisesti tarkoittavan rauhan perustuskiveä. Sitä on kutsuttu Maailman keskipisteeksi tai Maailman navaksi. Se on yksi maailman vanhimmista olemassaolevista kaupungeista. Ja kuitenkin se on ollut 4000-vuotisen olemassaolonsa aikana jatkuvasti hyökkäysten ja sodan keskellä; se on tuhottu kokonaan kaksi kertaa (ja jälleenrakennettu kahdesti) , sitä on piiritetty 23 kertaa, sitä vastaan on hyökätty 52 kertaa, se on valloitettu ja uudelleen valloitettu 44 kertaa.


Juudan leijona on sen symboli ja vaakuna. Leijonia näkeekin kaikkialla katukuvassa.
Israel ja sen pääkaupunki ovat Jumalan silmäterä ja se on pantu kansoille kulmakiveksi, kompastuskiveksi. Sen historia ja nykyhetki, samoin kuin tulevaisuus kuvastavat Jumalan armoa, uskollisuutta ja kirkkautta. Jumalan liitto-lupaukset pitivät Vanhan testamentin (liiton) aikana ja ne tulevat pitämään myös Uuden liiton aikana.

Jerusalemin kapunki  on rakennettu Juudean vuoristoon, Moorian ja Siionin kukkuloille, joista Raamattu kertoo paljon. Daavidin kaupunki on rakennettu Siionin vuorelle ja Salomonin ensimmäiseksi rakentama temppeli Moorian vuorelle. Moorian vuori mainitaan Raamatussa ensimmäisen kerran 1. Mooseksen kirjasssa luvussa 22, kertomuksessa, miten Jumala koettelee Aabrahamia käskemällä häntä uhraamaan poikansa Iisakin. Se tapahtui tällä kukkulalla. Tältä samalta vuorelta Jumala kehotti Daavidia ostamaan jebusilaisten pellon tulevaa temppelin rakentamista varten.(2 Sam 24:18-)  Perimätieto kertoo, että temppelin perustana olisi ollut kivenlohkare, jolle Jumala perusti koko luomakunnan, nk perustuskivi. Sen on kerrottu olleen temppelin alttarin alla, paikassa, missä liitonarkki sijaitsi. Nykyään paikalla sijaitsee Kalliomoskeija, yksi islamin uskon pyhistä paikoista.
Tällä samalla kukkulalla kaksi tuhatta vuotta myöhemmin Jeesus, Jumalan ainoa Poika antoi henkensä Uhrikaritsana maailman syntien tähden. Se tapahtuma oli koko maailman historian käännöskohta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti