lauantai 4. helmikuuta 2017

JUMALAN VUORELLA

Kuljen yleensä Jerusalemista Tel Aviviin vähäntään kaksi kertaa viikossa ja joka kerta ajaminen vuoristotietä, ylös tai alas on yhtä henkeäsalpaavan vaikuttavaa. Todella koen sen, mitä tarkoittaa "nousta ylös Jerusalemiin". Joka puolella näkyvät havupuiden ja asutusten peittämät vuorenrinteet ja rotkot. Moottoritie kiemurtelee rinteitä pitkin. Viikko pari sitten avattiin uusi tunneli, joka suoristaa tietä jonkin verran.
Vihollisarmeijoilla vuosisatoja sitten oli vaikeuksia saavuttaa tätä joka puolelta jyrkkien rinteiden ympäröimää kaupunkia.

Ei ole ihme, että psalmien kirjoittaja vertaa vuorien antamaa turvaa Jumalan suojelukseen:
Psalmi 125 Matkalaulu. 
1 Jotka Herraan turvaavat, ovat kuin Siionin vuori: se ei horju, vaan pysyy iankaikkisesti.
Vuoret ympäröivät Jerusalemia, ja Herra ympäröitsee kansaansa, nyt ja iankaikkisesti.

Sodan aikana vuonna 1948 tämä tie toimi "elämänlinjana" saarretulle Jerusalemille. Kuorma-autosaattueet kuljettivat ruokaa ja lääkkeitä eristyksissä olevalle yhteisölle. Tätä tietä kutsuttiin "Burman tieksi". Vuorten rinteillä oli hyviä ampumapaikkoja vihollisille, ja monen saattueen matka päättyikin näille vuorille. Tästä on tänäänkin olemassa muistomerkkeinä tuhottujen kuorma-autojen jäännökset tien reunustoilla.

Kuvahaun tulos haulle burma road israel

 Noin 15 minuutin ajomatkan päässä Jerusalemista tämän tien varrella sijaitsee Abu Goshin arabikylä, joka kärsi monia tappioita sodassa puolustaessaan Israelia. Nykyään lähistöllä sijaitsee tunnettuja kibbutseja, mm suomalaisten rakentama Yad Hashmona sekä Maa'ale Hamisha, joissa monet suomalaiset olivat työssä -70 ja -80-luvuilla. Alueella on myös useita kauniita luostareita. Siellä sijaitsi myös muinainen Kiryat Yearimin kaupunki, jossa Liiton arkkia pidettiin monta vuotta, ennenkuin Daavid siirsi sen kaupunkiinsa. Täällä Daavid tanssi Herran edessä spontaanisti ja hänen vaimonsa Michal, Saulin tytär, halveksi häntä, syytti arvokkuuden puutteesta. Tästä syystä vaimo jäi lapsettomaksi. 2 Samuelin kirja 6 kertoo tästä tapahtumasta.
Jesaja kirjoittaa näin tulevista ajoista: (Jes 2:2-4)
"Aikojen lopussa on Herran temppelin vuori seisova vahvana, ylimmäisenä vuorista, kukkuloista korkeimpana, ja kaikki pakanakansat virtaavat sinne.
Monet kansat lähtevät liikkeelle sanoen: "Tulkaa, nouskaamme Herran vuorelle, Jaakobin Jumalan temppeliin, että hän opettaisi meille teitänsä ja me vaeltaisimme hänen polkujansa; sillä Siionista lähtee laki, Jerusalemista Herran sana".
Ja hän tuomitsee pakanakansojen kesken, säätää oikeutta monille kansoille. Niin he takovat miekkansa vantaiksi ja keihäänsä vesureiksi; kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan, eivätkä he enää opettele sotimaan."

Tällä vuoristolla ja kaupungilla sen laella on iankaikkinen merkitys. Se on Jumalan valitsema paikka. Sieltä käsin tulee Kuningas hallitsemaan eräänä päivänä. Siionista, Herran temppelin vuorelta on lähtenyt laki ja Herran sana jo koko historian ajan. Sieltä me olemme saaneet armon sanoman, joka muuttaa koko maailman.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti