tiistai 28. maaliskuuta 2017

KANSALLISTA YLPEYTTÄ, HUUMORIN KERA

Istuin pari päivää sitten autossa yhdessä neljän korealaisen, yhden englantilaisen ja yhden hollantilaisen ystävän kanssa. Englantilainen etupenkillä etsi jotain kännykästään ja lausahti: "Kyllä minä sitten pidän tästä Samsungista! En vaihtaisi sitä toiseen!"
Minä siihen: "Pitäisiköhän minunkin ostaa seuraavaksi Samsung, eikä Nokiaa?" (Sillä tarvitsen uuden älypuhelimen pari viikkoa sitten varastetun tilalle.)
Kaikkien yllätykseksi takapenkillinen yleensä todella pidättyväisiä ja korrekteja korealaisia purskahti niin sydämelliseen nauruun, että se tarttui meihin kaikkiin! (Tietenkin Samsung!!)
Parin minuutin hiljaisuuden jälkeen keskellä takana istunut mies tokaisi: "Nyt minä ymmärrän, Nokiahan on Suomessa tehty!"
Se sai aikaan uuden naurunremahduksen koko ryhmässämme!
Post Script: Hankin korealaisen. Mutta en Samsungia vaan tuli Huawei tällä kertaa. Olen ollut ihan tyytyväinen toistaiseksi!

lauantai 25. maaliskuuta 2017

ETSIVÄ LÖYTÄÄ JA KOLKUTTAVALLE AVATAAN

Noin vähän yli kuukausi sitten kirjoitin uuden asunnon etsinnästäni, joka vaikutti aika epätoivoiselta, niin kurjia näkemäni vuokrattavat paikat olivat. Kävin katsomassa vielä muutamaa. Yhtä mainostettiin kauniina terassi-asuntona. Asuntona oli pieni huone, keittiönurkkauksella, ilman varsinaista suihkua. "Terassi" oli pieni parveke, josta oli suora näkymä vilkkalle kadulle ja alas pihalle, jossa oli osittain likaisen pressun peittämä kuoppa, kuin jonkin arkeologisen kaivauksen jäänteet, ainoastaan, tässä paikassa ei ollut mitään historiallista kaivettavaa! Toinen, jota kävin katsomassa, oli n 18m2 kokoinen huone, täysin ala-arvoisessa kunnossa, huonosti ja vaillinaisesti kalustettu ja jo ovelta lemahti vastaan virtsan haju. Molemmista paikoista vuokraa pyydettiin lähes 900€.
Lähetin myös kyselyjä muutamiin mainoksiin, ja sainkin kaksi vastausta, samana päivänä. Molemmat sijaitsivat haluamallani alueella Etelä-Jerusalemissa, mutta yksi niistä vapautuisi vasta kesäkuussa. Minulla oli pieni toivomus Taivaan Isälle; olin kärsinyt nykyisen kotini pimeydestä (ja kylmyydestä!) , olihan asunto puoliksi kellarikerroksessa, eikä auringon valo tänne ylttänyt. Kaipasin valoa, ainakin pieni parveke olisi kiva, jotta voisi juoda aamukahvit ulkona ja voisin laittaa sinne muutamia kasveja, ehkä jopa yrttejä. Asunto, jota lopulta kävin katsomassa, sijaitsee hieman vaikesti löydettävässä paikassa, sokkeloisen talon päädyssä. Sinne mennään sisään oman TERASSIN kautta. Terassi on isompi kuin itse asunto, ja se kylpee auringon valossa! Sen vieressä on vielä rinne ja pieni metsikkö, jossa kasvaa havupuita. Aivan kuin Suomessa! huudahti ystäväni, joka oli kanssani katsomassa asuntoa. Asunto tuntui omalta jo ennen kuin olin nähnyt sitä sisältä!

Tällä viikolla allekirjoitettiin virallinen vuokrasopimus, muutan asuntoon toukokuun alussa. Asunto on alueella, josta on n tunnin kävely keskustaan, eli en ole eristyksissä enää sapattinakaan. Lisäksi sen ohi ajaa  myös arabibusseja. Lähellä asuu useita seurakuntalaisia, joten seuraelämäni saattaa myös vilkastua ja helpottua.
Olen todella kiitollinen tästä ihmeellisestä rukousvastauksesta! Jumala vastaa usein enemmän, kuin osaamme edes pyytää tai kuvitellakaan!

perjantai 17. maaliskuuta 2017

PURIM








Viikko sitten juhlittiin Israelissa Purimia. Se on ilojuhla, jota on vietetty vuosisatoja sen kunniaksi, että juutalaiset saivat voiton kaikista vihollisistaan Persian valtakunnassa kuningas Ahasueruksen ja kuningatar Esterin aikana (400-luvulla eKr). Kaikki, lapset ja aikuiset, pukeutuvat erilaisiin asuihin, kaduilla näkee mitä erilaisimpia olentoja, eläimiä, faaraoita ja muita historiallisia hahmoja.
Purim- sana tarkoittaa arpaa. Juutalaisia vihannut Haaman arpoi sen päivän, jolloin kaikkien olisi hyökättävä juutalaisten kimppuun koko valtakunnassa ja tuhottava heidät kokonaan.
Tämäkin anti-semitistinen yritys juutalaisen kansan eliminoimiseksi epäonnistui täysin, kuten niin monet muutkin yritykset sen jälkeen ja sitä ennen, ja Jumala käänsi tilanteen täysin juutalaisten voitoksi.
Perinteinen leivonnainen Purimin aikana on keksi nimeltä "Haamanin korva".

Kuvahaun tulos haulle purim

Muutama vuosi takaperin olin tiimin kanssa Israelissa juuri Purimin aikoihin. Mekin innostuimme juhlimaan ja hauskat hatut päässämme menimme laulamaan Tel Avivin  rantakadulle. Vanhempi arvokkaan näköinen pariskunta pysähtyi kuuntelemaan meitä ja tuntuivat todella pitävän lauluistamme. Kameramiehenä toiminut Pena kuuli vieressään seisoneen miehen kuiskaavan vanhalle vaimolleen; "Nuo ovat niitä askenaaseja."  (Itä-Euroopasta saapuneita juutalaisia.) Meitä nauratti asia pitkään.


Niin sadunomainen kuin tarina kauniista Esteristä, hänen sedästään Mordechaista ja kuningas Ahasueruksesta onkin, Iranissa, n 250 km Teheranista länteen sijaitsee hautamonumentti, joka on pyhitetty kuningatar Esterin ja Mordechain muistolle. Se sijaitsee Hamadanin kaupungissa, jonka uskotaan olleen entinen Shushan, Persian valtakunnan pääkaupunki. Tästä voit lukea lisää seuraavasta linkistä
https://www.breakingisraelnews.com/84787/burial-site-purim-heroes-esther-mordechai-still-standing-modern-day-persia/#1YBpGJvkUCTPFXQT.97

lauantai 4. maaliskuuta 2017

VESISÄILIÖITÄ JA HERODEKSEN PALATSEJA

Kuningatar Helenen vesisäiliö Jerusalemin Vanhassa kaupungissa. (I Temppelin aikainen vesisäiliö, jonka kuningatar Helene löysi 400-luvulla jKr, ja joka antoi vettä Pyhän Haudan Kirkon tarpeisiin)









Tässä kuivuuden vaivaamassa maassa vesi on elintärkeä elementti ja sen riittävästä vuotuisesta määrästä ovat riippuvaisia niin sato kuin ihmiset. Joinakin kuivina ja vähäsateisina vuosina veden kulutukselle on laitettava rajoituksia, mm nurmikkojen kasteleminen ja muu ylenmääräinen vedenkäyttö on kielletty. Gennesaretin pinnan tasoa seurataan vuosittain huolestuneena, saadaanhan siitä suurin osa juoma- ja kulutusvedestä koko Israelissa. Tämä vuonna sadekauden päättyessä Gennesaretin pinta on noussut vain 20cm normaalin 60cm sijasta. Sateita on pohjoisessa saatu vain 10% normaalista sademäärästä, kun taas etelässä sademäärä on ollut 120% vuotuisen sateen määrästä. Näin kuivaa ei ole ollut yli 100 vuoteen. Nykytekniikka on pari vuotta sitten keksinyt uuden metodin suodattaa merivedestä kelvollista makeata vettä viljelysten kasteluun. Tämä kaikki tuntuu merkilliseltä meistä suomalaisista, jotka olemme tottuneet siihen, että puhdasta vettä on saatavilla mielin määrin, sekä juotavaksi että muuhun käyttöön.

Entisaikoina valtavat maanalaiset vesisäiliöt olivat ainoa keino varmistaa, että vettä ihmisille ja karjalle oli tarpeeksi myös kuivana kautena, joka saattaa kestää yli 6 kuukautta vuodesta. Niihin kerättiin kaikki talvikauden sadevesi. Yleensä maaliskuun ja joulukuun välillä ei sada ollenkaan. Asutuksia syntyi tietysti luonnonlähdeiden ympärille, mm jo Raamatun alkulehdilla mainittu Be'er Sheva (seitsemän lähdettä tai liiton lähde, Aabrahamin ja Abimelechin liiton muistoksi nimetty).

Kun köyhät ihmiset ovat vuosisatoja eläneet enimmäkseen luonnonvoimien armoilla, rikkailla on aina ollut keinonsa ja varaa toteuttaa toiveensa ja halunsa karuimmissakin olosuhteissa. Christ Church, yksi "keidaspaikoistamme" Jerusalemin Vanhassa kaupungissa, on arkeologien mukaan rakennettu kuningas Herodeksen palatsin päälle 1800-luvun lopulla. Palatsista on tuskin mitään jäljellä, mutta maan alta on löydetty ainakin 14 valtavaa, monta kymmentä kuutiometriä tilavaa vesivaraamoa, jotka ovat varmistaneet sen, ettei Herodekselta puuttunut vettä loisteliaaseen elämäänsä, johon kuuluivat suihkulähteet, uima-altaat ja eksoottiset kasvihuoneet.

Kuva yllä
on otettu ylhäältäpäin yhteen tällaiseen vesi säiliöön, joka on n 10 m syvyydessä.
 Pienoismalleja ja kartta Jeesuksen ajan Jerusalemista. Herodeksen palatsi sijaitsi kuvissa ylhäällä ja näkyy kartassa suorakulmiona.

Tässä yhteydessä voimme muistaa Jeesuksen vertauksen rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta, joka kerjäsi sairaana ja kurjana hänen porteillaan. (Luukas 16:19) Ehkä hän kertoi tämän vertauksen katsellen Herodeksen loisteliasta palatsia. Rikkaalta mieheltä ei heltinyt edes murusia, roskia köyhälle kerjäläiselle. Hän eli itsekkäästi yltäkylläisyydessään, nauttien kaikista mahdollisista rikkauden ja vallan suomista etuoikeuksista ja mukavuuksista. Köyhällä Lasaruksella ei ollut mitään noista ylellisyyksistä, ei edes jokapäiväistä elantoa tai
suojaa kylmyyttä vastaan. Hänellä ei sairautensa takia ollut mahdollista ansaita elantoa itselleen tai perheelleen, jos sellainen oli. Hän koki varmasti suurta häpeää tilanteestaan. Ihmisten arvo - ja tärkeysasteikossa he olivat luultavasti äärimmäisissä päissä.
Kuoleman edessä he olivat kuitenkin samalla viivalla ja nyt vaakakupit kääntyivät päinvastoin. Lasarus päätyi Aabrahamin helmaan saamaan kaikkea sitä lohdutusta ja hoitoa, mitä ilman hän oli jäänyt elämänsä aikana, rikkaalle miehelle sanottiin, että hän oli jo saanut lohdutuksensa elämänsä aikana.
 Ei ihme, että vallanpitäjät ja kaupungin rikkaat, sekä rahanahneet fariseukset ja publikaanit vihasivat Jeesusta, sillä hänen vertaustensa esikuvat olivat kaikkien silmien edessä!

Vanhan Testamentin profeetta Jeremia vertasi Jumalastaan luopunutta ja vieraat epäjumalat itselleen omaksunutta kansaa ihmisiin, jotka hylkäävät elävän veden lähteen ja luovat itselleen rikkinäisiä vesisäiliöitä.

Jer 2: 13 Sillä minun kansani on tehnyt kaksinkertaisen synnin: minut, elävän veden lähteen, he ovat hyljänneet, ja ovat hakanneet itselleen vesisäiliöitä, särkyviä säiliöitä, jotka eivät vettä pidä.