perjantai 17. maaliskuuta 2017

PURIM








Viikko sitten juhlittiin Israelissa Purimia. Se on ilojuhla, jota on vietetty vuosisatoja sen kunniaksi, että juutalaiset saivat voiton kaikista vihollisistaan Persian valtakunnassa kuningas Ahasueruksen ja kuningatar Esterin aikana (400-luvulla eKr). Kaikki, lapset ja aikuiset, pukeutuvat erilaisiin asuihin, kaduilla näkee mitä erilaisimpia olentoja, eläimiä, faaraoita ja muita historiallisia hahmoja.
Purim- sana tarkoittaa arpaa. Juutalaisia vihannut Haaman arpoi sen päivän, jolloin kaikkien olisi hyökättävä juutalaisten kimppuun koko valtakunnassa ja tuhottava heidät kokonaan.
Tämäkin anti-semitistinen yritys juutalaisen kansan eliminoimiseksi epäonnistui täysin, kuten niin monet muutkin yritykset sen jälkeen ja sitä ennen, ja Jumala käänsi tilanteen täysin juutalaisten voitoksi.
Perinteinen leivonnainen Purimin aikana on keksi nimeltä "Haamanin korva".

Kuvahaun tulos haulle purim

Muutama vuosi takaperin olin tiimin kanssa Israelissa juuri Purimin aikoihin. Mekin innostuimme juhlimaan ja hauskat hatut päässämme menimme laulamaan Tel Avivin  rantakadulle. Vanhempi arvokkaan näköinen pariskunta pysähtyi kuuntelemaan meitä ja tuntuivat todella pitävän lauluistamme. Kameramiehenä toiminut Pena kuuli vieressään seisoneen miehen kuiskaavan vanhalle vaimolleen; "Nuo ovat niitä askenaaseja."  (Itä-Euroopasta saapuneita juutalaisia.) Meitä nauratti asia pitkään.


Niin sadunomainen kuin tarina kauniista Esteristä, hänen sedästään Mordechaista ja kuningas Ahasueruksesta onkin, Iranissa, n 250 km Teheranista länteen sijaitsee hautamonumentti, joka on pyhitetty kuningatar Esterin ja Mordechain muistolle. Se sijaitsee Hamadanin kaupungissa, jonka uskotaan olleen entinen Shushan, Persian valtakunnan pääkaupunki. Tästä voit lukea lisää seuraavasta linkistä
https://www.breakingisraelnews.com/84787/burial-site-purim-heroes-esther-mordechai-still-standing-modern-day-persia/#1YBpGJvkUCTPFXQT.97

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti