lauantai 4. maaliskuuta 2017

VESISÄILIÖITÄ JA HERODEKSEN PALATSEJA

Kuningatar Helenen vesisäiliö Jerusalemin Vanhassa kaupungissa. (I Temppelin aikainen vesisäiliö, jonka kuningatar Helene löysi 400-luvulla jKr, ja joka antoi vettä Pyhän Haudan Kirkon tarpeisiin)









Tässä kuivuuden vaivaamassa maassa vesi on elintärkeä elementti ja sen riittävästä vuotuisesta määrästä ovat riippuvaisia niin sato kuin ihmiset. Joinakin kuivina ja vähäsateisina vuosina veden kulutukselle on laitettava rajoituksia, mm nurmikkojen kasteleminen ja muu ylenmääräinen vedenkäyttö on kielletty. Gennesaretin pinnan tasoa seurataan vuosittain huolestuneena, saadaanhan siitä suurin osa juoma- ja kulutusvedestä koko Israelissa. Tämä vuonna sadekauden päättyessä Gennesaretin pinta on noussut vain 20cm normaalin 60cm sijasta. Sateita on pohjoisessa saatu vain 10% normaalista sademäärästä, kun taas etelässä sademäärä on ollut 120% vuotuisen sateen määrästä. Näin kuivaa ei ole ollut yli 100 vuoteen. Nykytekniikka on pari vuotta sitten keksinyt uuden metodin suodattaa merivedestä kelvollista makeata vettä viljelysten kasteluun. Tämä kaikki tuntuu merkilliseltä meistä suomalaisista, jotka olemme tottuneet siihen, että puhdasta vettä on saatavilla mielin määrin, sekä juotavaksi että muuhun käyttöön.

Entisaikoina valtavat maanalaiset vesisäiliöt olivat ainoa keino varmistaa, että vettä ihmisille ja karjalle oli tarpeeksi myös kuivana kautena, joka saattaa kestää yli 6 kuukautta vuodesta. Niihin kerättiin kaikki talvikauden sadevesi. Yleensä maaliskuun ja joulukuun välillä ei sada ollenkaan. Asutuksia syntyi tietysti luonnonlähdeiden ympärille, mm jo Raamatun alkulehdilla mainittu Be'er Sheva (seitsemän lähdettä tai liiton lähde, Aabrahamin ja Abimelechin liiton muistoksi nimetty).

Kun köyhät ihmiset ovat vuosisatoja eläneet enimmäkseen luonnonvoimien armoilla, rikkailla on aina ollut keinonsa ja varaa toteuttaa toiveensa ja halunsa karuimmissakin olosuhteissa. Christ Church, yksi "keidaspaikoistamme" Jerusalemin Vanhassa kaupungissa, on arkeologien mukaan rakennettu kuningas Herodeksen palatsin päälle 1800-luvun lopulla. Palatsista on tuskin mitään jäljellä, mutta maan alta on löydetty ainakin 14 valtavaa, monta kymmentä kuutiometriä tilavaa vesivaraamoa, jotka ovat varmistaneet sen, ettei Herodekselta puuttunut vettä loisteliaaseen elämäänsä, johon kuuluivat suihkulähteet, uima-altaat ja eksoottiset kasvihuoneet.

Kuva yllä
on otettu ylhäältäpäin yhteen tällaiseen vesi säiliöön, joka on n 10 m syvyydessä.
 Pienoismalleja ja kartta Jeesuksen ajan Jerusalemista. Herodeksen palatsi sijaitsi kuvissa ylhäällä ja näkyy kartassa suorakulmiona.

Tässä yhteydessä voimme muistaa Jeesuksen vertauksen rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta, joka kerjäsi sairaana ja kurjana hänen porteillaan. (Luukas 16:19) Ehkä hän kertoi tämän vertauksen katsellen Herodeksen loisteliasta palatsia. Rikkaalta mieheltä ei heltinyt edes murusia, roskia köyhälle kerjäläiselle. Hän eli itsekkäästi yltäkylläisyydessään, nauttien kaikista mahdollisista rikkauden ja vallan suomista etuoikeuksista ja mukavuuksista. Köyhällä Lasaruksella ei ollut mitään noista ylellisyyksistä, ei edes jokapäiväistä elantoa tai
suojaa kylmyyttä vastaan. Hänellä ei sairautensa takia ollut mahdollista ansaita elantoa itselleen tai perheelleen, jos sellainen oli. Hän koki varmasti suurta häpeää tilanteestaan. Ihmisten arvo - ja tärkeysasteikossa he olivat luultavasti äärimmäisissä päissä.
Kuoleman edessä he olivat kuitenkin samalla viivalla ja nyt vaakakupit kääntyivät päinvastoin. Lasarus päätyi Aabrahamin helmaan saamaan kaikkea sitä lohdutusta ja hoitoa, mitä ilman hän oli jäänyt elämänsä aikana, rikkaalle miehelle sanottiin, että hän oli jo saanut lohdutuksensa elämänsä aikana.
 Ei ihme, että vallanpitäjät ja kaupungin rikkaat, sekä rahanahneet fariseukset ja publikaanit vihasivat Jeesusta, sillä hänen vertaustensa esikuvat olivat kaikkien silmien edessä!

Vanhan Testamentin profeetta Jeremia vertasi Jumalastaan luopunutta ja vieraat epäjumalat itselleen omaksunutta kansaa ihmisiin, jotka hylkäävät elävän veden lähteen ja luovat itselleen rikkinäisiä vesisäiliöitä.

Jer 2: 13 Sillä minun kansani on tehnyt kaksinkertaisen synnin: minut, elävän veden lähteen, he ovat hyljänneet, ja ovat hakanneet itselleen vesisäiliöitä, särkyviä säiliöitä, jotka eivät vettä pidä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti