lauantai 9. syyskuuta 2017

GRANAATTIOMENAN OPETUKSIA


Granaattiomenan on sanottu olevan yksi Israelin symbolisista hedelmistä, mainitaanhan se Raamatussakin niiden seitsemän joukossa, jotka kuvaavat  Luvatun Maan anteja. Kaikkialla, tauluissa, korteissa, patsaissa löytää granaattiomenia. Raamatun kuvauksissa ylipapin kasukasta, sen helmasta roikkuu kultaisia pieniä granaattiomena-koristeita, samoin oli Salomonin temppelin pylväskoristeissa näitä ihmeellisiä hedelmiä. Se mehukkuudessaan ja terveellisyydessään on hyvä esikuva yltäkylläisestä elämästä, jonka Jumala lupaa kansalleen. Juutalaisen traditioiden mukaan hedelmä on symboli vanhurskaudesta, hedelmällisyydestä, tiedosta ja viisaudesta, sillä on sanottu,  että siinä on 613 siementä, yhtä monta kuin Torassa on lakeja. Todellisuudessa siemeniä voi olla tämä lukumäärä, mutta myös mikä tahansa määrä 400 ja 1500 välillä!
Mielenkiintoista on myös, että juutalaiset oppineet väittävät, että granaattiomena oli juuri se "kielletty hedelmä" Eedenin puutarhassa.

Eräänä päivänä tänä kesänä ajoin bussilla Tel Avivista Jerusalemiin, ja ruuhka-aika kun oli, bussi pysähteli jonossa usein ja matka kesti. Yhdessä kohtaa noustessamme ylös Jerusalemiin kaistojen välissä oli kaitale nurmikkoa, ja aika ajoin pieniä pensaita. Huomasin, että ne olivat granaattiomenapensaita. Yhdessä pensaassa kasvoi suuri kypsä, kaunis granaattiomena! Sen vieressä oli samassa pensaassa kasvoi toinen, mutta vielä keskenkasvuinen, kehittymätön. Kukat terälehdet olivat vielä näkyvissä, kun pieni hedelmä oli puskemassa sen keskustasta esiin. Ja oli vielä kolmas, vasta aivan kukkavaiheessa.

Tämä näky puhutteli minua syvästi. Meidänkin elämässämme on näin. On asioita, jotka saattavat olla täydessä hedelmässä, ne kukoistavat, ovat jo "kypsiä". Asioita, jotka ehkä olemme jo oppineet hyvin Jumalan koulussa. Sitten on toisia, jotka ovat aivan aluillaan, puhkeamassa hedelmään, jonka täytyy vielä kypsyä. Se tarvitsee vielä aurinkoa ja vettä sopivassa määrin. Puutarhurin täytyy vielä kasvattaa niitä ja odottaa kypsää hedelmää. Ja sitten on asioita, jotka ovat vasta nuppuvaiheessa. Ehkä aivan uusia asioita elämässämme, vasta lupauksia, jotka kukkivat jo kauniisti ja puhuvat tulevasta hedelmästä.

Voimme olla kärsivällisiä elämämme kasvun suhteen, sillä meillä on viisas puutarhuri, joka kastelee ja ravitsee, möyhentää maan ja saattaa hedelmät kasvuun. Koko Galatalaiskirje luku 5 on hyvä luku Hengessä elämisestä. Jakeet 22-23 kuuluvat näin:
22 Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen.
23 Sellaista vastaan ei ole laki.

Kaikki kasvu ja hedelmä ovat seurausta Jumalan yhteydessä  elämisestä. Ei siihen oma ponnistelu mitään lisää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti