perjantai 29. syyskuuta 2017

HIRTEHISTÄ HUUMORIA JA VAKAVAA ASIAA

Asuinalueeni East Talpiot eli Armon Hanatsiv ("Komissaarin palatsi", brittiläisten päämajan mukaan ennen itsenäistymistä) oli osa Itä-Jerusalemia eli kuului Jordanialle vuoteen 1967 saakka, jolloin Kuuden päivän sodan jälkeen se liitettiin osaksi Jerusalemia. Bussilinja kulkee ohi alueen, jossa sijaitsi entinen Jordanian raja ja viereisistä arabikylistä johtuen pysäkeillä näkee enemmän vartijoita ja sotilaita kuin muualla yleensä. Yhdellä pysäkillä sattuikin muutama vuosi sitten kolmen ihmisen hengen vaatinut terrori-isku ja viimekesäinen kuorma-autolla ajo sotilasjoukkoon läheisellä Promenaadilla, kuuluisalla näköalapaikalla, oli juuri tältä alueelta kotoisin olevan palestiinalaisen tekemä.
Kun juutalaiset 60-luvun lopulla alkoivat rakentamaan Armon Hanatsivin lähiötä, arabit vannoivat hirttävänsä jokaisen paikalle muuttavan juutalaisen. Nyt asukkaita on lähes 20 000. Aluetta kiertävän pääväylän nimeksi annettiin "Hirttoköysi". Se muistuttaa myös niistä 12:sta juutalaisesta, jotka britit hirttivät eri syistä. Heidän nimensä on ikuistettu aluetta risteilevien katujen nimiin.

Ei ihme, että viereiset arabialueet ovat usein rukouksissani. Moskeijoiden tornit kohoavat talojen kattojen ylitse, mutta alueella on tuskin yhtään kristillistä kirkkoa!

Kirkkaana päivänä korkeimmalta  kohdalta näkyvät Herodionin kukkula, Juudean erämaa ja aina Kuolleelle Merelle ja Jordanian puoleiselle rannalle asti.


Toissapäivänä saavuin ystävien kanssa käynniltä Yad Vashemissa, Holokoust-museossa. Viereisellä Hertzelin vuorella, jossa sijaitsevat Israelin päämiesten, kenraalien ja terrori-iskuissa menehtyneiden sotilaiden hautoja huomasimme parkkialueella useita hälyytysajoneuvoja ja virallisia mustia valtion autoja. Ihmisiä oli paljon. Vietettiin kolmen edellisenä päivänä terrori-iskussa surmansa saaneen sotilaan hautajaisia.

Tänään on Jom Kippurin, Suuren Sovituspäivän aatto. Uhrikaritsa uhrattin syntien sovitukseksi ja "syntipukki" päästettiin vapauteen erämaahan kaikkien synnnit päänsä päällä.


Vaikka taistelut jatkuvat vielä, sota on voitettu! Siunattua Jom Kippuria!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti