perjantai 13. lokakuuta 2017

SIMCHAT TORA JA PELASTUKSEN LÄHTEITÄ


Syksyn juhlakausi jatkuu ja eilen vietettiin Lehtimajajuhlien loppua ja Simchat Tora-juhlaa, eli Tooran lukukierroksen loppua ja uuden kierroksen alkua. Se on suuri ilojuhla, jolloin toorakääröjä kannetaan kulkueessa (ennen käveltiin seitsemän kertaa temppelin ympäri) ilolaulujen ja tanssin säestyksellä. Olin vuosi sitten eräässä messiaanisessa seurakunnassa tällaisessa juhlassa ja se oli minusta hyvä tapa kunnioittaa ja iloita Jumalan Sanasta, onhan se meille valtava lahja!                         
                                                                 Kuvassa yllä Christ Churchin "Suka" alttarilla.

Kuvahaun tulos haulle simchat torahSukkot, eli lehtimajat on juhla jota vietetään sadonkorjuun juhlana ja myös muistaen Jumalan uskollisuutta ja huolenpitoa erämaavaelluksen aikana. Katujen vierustoilla ja parvekkeilla näkee perheiden omia pieniä suka-telttoja, joissa juhlaviikolla syödään ja juhlitaan sukulaisten kera. Jotkut myös nukkuvat näissä majoissa, joiden katto pitää rakentaa palmunlehdistä yms niin, että taivas ja tähdet näkyvät yöllä. Meidänkin on hyvä muistaa päämäärämme taivas ja Jumalan lupaukset meille, joita on niin paljon kuin tähtiä taivaalla. Myös kahviloissa ja ravintoloissa on mahdollista istua teltoissa. Kuten Israelin historiassa Jumalan pyhyys ja läsnäolo oli mukana Liitonarkin, pilven ja tulipatsaan muodossa, me kristityt voimme iloita siitä, että Jumala Jeesuksessa on tullut keskuuteemme, tehnyt asumuksensa, lehtimajansa, meidän keskellemme, onhan Jumalamme nimikin Immanuel - Jumala kanssamme!

Sukkotin aikana papit rukoilevat myös tarpeellisten sateiden puolesta ja sadekausi alkaakin useimmiten lokakuun aikana. Tänä vuonna oltiin etuajassa, sillä ensimmäiset kunnon sateet saapuivat Jerusalemiin jo maanantaina, keskellä Lehtimajajuhlia.

Yksi veteen liittyvistä seremonioista juhlan aikana oli veden nosto Siiloanin altaasta kultaisissa astioissa ja sen kantaminen määrättyä polkua pitkin temppeliin. Tämä tie on nyt avattu myös yleisölle Daavidin kaupungissa. Samanaikaisesti saatettiin laulaa laulua Jes 12 luvun sanojen mukaan:

Katso, Jumala on minun pelastukseni; minä olen turvassa enkä pelkää, sillä Herra, Herra on minun väkevyyteni ja ylistysvirteni, hän tuli minulle pelastukseksi."
Te saatte ilolla ammentaa vettä pelastuksen lähteistä.

Vesi on Raamatussa paitsi maallisen, myös hengellisen siunauksen symboli. Jesaja 55 sanoo näin:

1 Kuulkaa, kaikki janoavaiset, tulkaa veden ääreen. Tekin, joilla ei ole rahaa, tulkaa, ostakaa ja syökää; tulkaa, ostakaa ilman rahatta, ilman hinnatta viiniä ja maitoa.
Miksi annatte rahan siitä, mikä ei ole leipää, ja työnne ansion siitä, mikä ei ravitse? Kuulkaa minua, niin saatte syödä hyvää, ja teidän sielunne virvoittuu lihavuuden ääressä.
Kallistakaa korvanne ja tulkaa minun tyköni; kuulkaa, niin teidän sielunne saa elää. Ja minä teen teidän kanssanne iankaikkisen liiton, annan lujat Daavidin armot.

Myös Jeesus osallistui Lehtimajajuhlille. Johanneksen evnkeliumin luku 7 kertoo tästä. Viimeisenä, vedennoston päivänä Hän huusi näin:

37 Mutta juhlan viimeisenä, suurena päivänä Jeesus seisoi ja huusi ja sanoi: "Jos joku janoaa, niin tulkoon minun tyköni ja juokoon.
38 Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään on, niinkuin Raamattu sanoo, juokseva elävän veden virrat."
39 Mutta sen hän sanoi Hengestä, joka niiden piti saaman, jotka uskoivat häneen; sillä Henki ei ollut vielä tullut, koska Jeesus ei vielä ollut kirkastettu.

Tämä kutsu on voimassa viimeiseen asti. Ilmestyskirjan viimeisiä jakeita on seuraava:

17 Ja Henki ja morsian sanovat: "Tule!" Ja joka kuulee, sanokoon: "Tule!" Ja joka janoaa, tulkoon, ja joka tahtoo, ottakoon elämän vettä lahjaksi.

Lehtimajajuhla on ainoa raamatullisista juhlista, jota vietetään myös Tuhatvuotisessa valtakunnassa. Silloin kaikki kansat tulevat Herran eteen juhlimaan sitä.  
Sakarja 14:
16 Mutta kaikki niiden pakanakansain tähteet, jotka ovat hyökänneet Jerusalemia vastaan, käyvät vuosi vuodelta sinne ylös kumartaen rukoilemaan kuningasta, Herraa Sebaotia, ja viettämään lehtimajanjuhlaa.
17 Ja mitkä maan sukukunnista eivät käy ylös Jerusalemiin kumartaen rukoilemaan kuningasta, Herraa Sebaotia, niille ei tule sadetta.

Tänä vuonna oli Jerusalemissa tuhansia vieraita, turisteja, kristittyjä monista eri maista viettämässä Lehtimajajuhlia. Kaupunki on tällä viikolla aina niin täynnä, että  majapaikkaa on vaikeaa löytää, joudut varaamaan hotellin jo viikkoja aiemmin. Monet perheetkin majoittavat tilapäisesti juhlille tulijoita. Mikä määrä ihmisiä tuleekaan olemaan Jerusalemissa eräänä päivänä, kun kuninkaitten Kuningas hallitsee!


Kuvahaun tulos haulle sukkot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti