sunnuntai 29. lokakuuta 2017

VARHAISIA PIONEEREJA


Aiheeseen liittyvä kuva


Erityisesti 1800-luvun puolivälistä alkaen Israel on vetänyt puoleensa monia uranuurtajia, lähetystyöntekijöitä ja pyhiinvaeltajia  eri maista. Juutalaisten vainot mm tsaarin aikaisella Venäjällä saivat sadat rohkeat uudisraivaajat jättämään kotimaansa ja muuttamaan, vaarojen uhallakin uuteen kotimaahan rakantamaan parempaa tulevaisuutta. Nyky-Israelin vauraus erikoisesti maatalouden alalla on näiden rohkeiden pioneerien ansiota, jotka raivasivat soisesta maaperästä hedelmälliset viljapellot ja hedelmätarhat.
Israel (tai Palestiina, kuten sitä silloin kutsuttiin) oli 1800-luvulla hyvin köyhä ja kehittymätön, lähinnä arabi-paimentolaisten asuttama, kunnes juutalaisia uudisasukkaita alkoi saapumaan suurin joukoin. Maata rakentamaan ja kehittämään saapui myös monia kristittyjä eri kirkkokunnista, ja ensimmäiset protestanttiset kirkot rakennettiin 1800-luvun lopulla. Christ Church, tuttu kirkko minulle, rakennettiin ensimmäisenä Jerusalemin Vanhaan kaupunkiin Jaffa-portin lähelle. Monet saapuivat perustamaan sairaaloita, lastenkoteja ja kouluja väestön elintason kohottamiseksi.

Haluan kertoa erään varhaisen pioneerin tarinan. Hän oli nimeltään Josephine Rumebe ja hän koki 18-vuotiaana kutsun Pyhään Maahan, jonne hän lähtikin Ranskasta yksin nunnaksi. Tämä tapahtui vuonna 1868. Hän oli taitava luonnon yrttien käytössä lääkeaineina, ja hoiti potilaita Jerusalemissa ja sitä ympäröivissä arabi-kylissä. Hän perusti sairaaloita, mm kuuluisan Jerusalemin ranskalaisen sairaalan, joka toimii vielä tänäkin päivänä. Sairaala aloitti toimintansa v 1880 kolmesta huoneesta, joissa hoidettiin niin arabeja kuin juutalaisia Vanhan kaupungin muurien sisäpuolella. Tämä on sairaalan periaate vielä tänäänkin, se on avoin kaikille uskontoon katsomatta. Pian rakennettiin uusi rakennus muurien ulkopuolelle 1889, vastapäätä Uutta porttia, ja siinä sairaalarakennus on paikallaan vielä tänäänkin. Sairaala toimii Pyhän Josefin nunnajärjestön alaisuudessa.
Sairaanhoitajan työ vei Josephinen myös Abu Ghoshin arabikylään, n 15 km Jerusalemin ulkopuolelle. Kukkulan silmiä häikäisevät näköalat vetivät puoleensa Josephinea ja hän vietti siellä aikaa rukouksessa. Pian hänelle rakennettiin sinne pieni maja yöpymistä varten. Heräsi unelma luostarin perustamisesta.
Kun v 1903 kukkulalta löydettiin arkeologisissa kaivauksissa bysantin aikaisen kirkon rauniot, Josephine alkoi suunnitella maa-alan ostamista raunion ympäriltä. Hän sai kerättyä 5000 frangia, mutta palstan hinta oli 20 000 kultafrangia. Hän säilytti rahoja laukussa maahan kaivettuna. Eräänä päivänä hänen ottaessaan laukkua esille, hän huomasikin, että rahat olivat lisääntyneet. Niitä oli tasan 20 000 frangia, juuri maa-alan ostoon tarvittava määrä. Herra oli tehnyt ihmeen!

Palsta ostettiin, vanhan kirkon rauniot kaivettiin esiin ja uusi kappeli rakennettiin sen paikalle, vanhoja osia hyväksi käyttäen. Paikalle rakennettiin myös luostari sekä vierasmaja. Sisar Josephine kuoli vuonna 1927, ja hänet haudattiin kirkkoon neljän muun uranuurtaja-sisaren kanssa.
Luostari ja kirkko ovat nykyäänkin suosittuja retkikohteita. Kirkko on rakennettu myös liitonarkkkia kunnioittaen, olihan muinoinen Kirjat Jearim juuri liitonarkin säilytyspaikka Daavidin aikoina. Vierasmaja on turistiryhmien ja paikallisten ahkerassa käytössä mm konferenssien ja seminaarien järjestämispaikkana.




Olen päässyt käymään paikalla kaksi kertaa. Ensimmäinen kerta oli n vuosi sitten, kun olin päiväretkellä alueella. Tällä viikolla osallistuin siellä järjestettyyn kolmen päivän konferenssiin. Paikka on mitä harmoonisin ja idyllisin. Ja tarina sen alkuvaiheista mitä inspiroivin.

Voimme löytää monia esimerkkejä elävästä elämästä, ihmisistä, jotka antoivat itsensä palvelemaan toisia, ja jotka saivat aikaa tuntuvia muutoksia yksilöihmisten elämässä ja koko yhteiskunnassakin, rohkeudellaan ja periksiantamattomuudellaan, uskollisuudellaan omalle kutsumukselleen.

Psalmi 37 Daavidin virsi. 
Älä vihastu pahain tähden, älä kadehdi väärintekijöitä.
Sillä niinkuin heinä heidät pian niitetään pois, ja he lakastuvat niinkuin vihanta ruoho.
Turvaa Herraan ja tee sitä, mikä hyvä on, asu maassa ja noudata totuutta;
silloin sinulla on ilo Herrassa, ja hän antaa sinulle, mitä sinun sydämesi halajaa.
Anna tiesi Herran haltuun ja turvaa häneen, kyllä hän sen tekee.
Ja hän antaa sinun vanhurskautesi nousta niinkuin valkeuden ja sinun oikeutesi niinkuin keskipäivän.
Hiljenny Herran edessä ja odota häntä. Älä vihastu siihen, jonka tie menestyy, mieheen, joka juonia punoo.
Herkeä vihasta ja heitä kiukku, älä kiivastu, se on vain pahaksi.
Sillä pahat hävitetään, mutta jotka Herraa odottavat, ne perivät maan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti