torstai 21. syyskuuta 2017

JÄLLEEN KERRAN: SHANA TOVA VE METUKA! - JA TRUMPETIN SOITON JUHLA


Joku sanoi, että juutalaiset ovat kummallista ja omapäistä kansaa kun uutta vuottakin täytyy juhlia kaksi kertaa vuodessa, eikä kumpikaan niistä kerroista osu siihen aikaan kun muu maailma viettää vuoden vaihtumista.

Rosh Hashanan (vuoden pää, tai alku) vietto alkoi eilen keskiviikkona n klo 18 aikoihin shofarin soitolla (olimme juuri silloin seurakunnassa juhla-aterialla) ja juhlat loppuvat vasta lauantai-iltana sapatin loppuessa. Kahden päivän ajan kaupat ovat kiinni eivätkä bussit kulje. Pihoilla ja terasseilla näkee ihmisiä syömässä ja grillaamassa sukulaisten ja ystävien kanssa.

Minä osallistuin keskiviikkoaamuna Rosh Hashana-juhlan järjestämiseen vähävaraisille vanhuksille. Pöydät oli jälleen katettu kauniisti, ruoka oli maukasta ja jokainen sai lahjan: omenan ja pienen purkin hunajaa hyvän uuden vuoden toivotuksineen. Taustalla soi heprealainen musiikki niin eloisana, että kaikki, jopa me tarjoilijat ja ruuan annostelijat taputimme ja lauloimme musiikin mukana, taisi joku jopa ottaa tansssiaskeleita! Kaiken kaikkiaan riemullinen juhlatunnelma!

Rosh Hashana juhlalla on monta symbolista merkitystä: sitä juhlitaan Aadamin ja Eevan luomisen päivänä, Jumalan tuomion päivänä ja Jumalan Kuninkaaksi kruunaamisen päivänä. Se aloittaa uuden kalenterivuoden joten tänään 21.9. on Tishrei-kuun 1. päivä v 5778. (Pääsiäiseen ajoittuva uusi vuosi on taas raamatullinen uusi vuosi.) En ole varmuutta siitä, milloin Rosh Hashanaa aloitettiin viettämään, mutta se ei ole Raamatussa mainittujen juhlapäivien joukossa. Shofarin puhaltamisen päivällä (joksi juhlaa aiemmin kutsuttiin) on monia merkityksiä, liittyyhän shofarin puhaltamiseen aina ajatus julistamisesta, hälyytyksestä. Se edeltää usein suuria tapahtumia: Kun Moosekselle annettiin laki, taivaasta kuului trumpetin ääni , Jerikon muurit sortuivat trumpetteja puhallettaessa, uuden kuun tuloa ilmoitetaan trumpetin äänellä. Uusi Testamentti puhuu myös siitä, miten meidän Herramme eräänä päivänä saapuu trumpetin äänen soidessa. (1 Kor. 15:50-52 ja 1 Tess 4:16-18) Voi myös ajatella, että Jumalan tuomiopäivä ja Kuninkaaksi kruunaamisen päivä ovat tapahtumia tulevaisuudessa, tapahtumia, joita vielä odotamme ja joihin valmistaudumme.


Rosh Hashana-na syödään hunajaan kastettuja omenan lohkoja ja tavallista makeampaa challah-leipää, joka on pyöreätä - joiden kautta toivotetaan kaikille makeata, jatkuvaa siunausta tulevalle vuodelle. (Leivän pyöreys kuvaa sitä, että sillä siunauksella ei ole loppua.)







Kun keskiviikkoaamuna ajoin bussilla keskustaan tapaamaan suomalaisia ystäviä, etupenkillä istui jo tutun näköinen vanha mies keppeineen. Hän antoi jokaiselle kassistaan pienen, makealle tuoksuvan mintunoksan hyvän uuden vuoden toivotusten kera. Pian koko bussi tuoksui hyvälle! - Pieni ele, mutta antoi varmasti iloa monelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti