tiistai 24. maaliskuuta 2020

IHMEELLINEN SINAPIN SIEMEN

Jeesus kertoi lyhyen vertauksen Jumalan valtakunnasta Matt 13:31-32. Hän vertasi sitä sinapin siemeneen, joka on hyvin pieni siemen, mutta josta kasvaa suuri puu, johon taivaan linnut tekevät pesänsä. Lähes sama vertaus löytyy myös Luuk 13 ja Mark 4:ssa luvuissa.
Todellisuudessa sinappikasvi ei ole suinkaan puu, vaan se on hentovarsinen yrttikasvi, joka kyllä suotuisissa oloissa saattaa kasvaa jopa lähes kolmen metrin korkuiseksi, mutta tuskin silloinkaan sitä voi kutsua suureksi puuksi, johon linnut tekevät pesiään.

Miksi Jeesus käytti näin ilmeistä hyperbolaa, liioittelua vertauksessaan?

Ehkä vastaus löytyy vertauksen merkityksestä. Jeesus vertasi pienen pientä siementä suureen puuhun. Hänen valtakuntansa alku oli pieni ja näytti merkityksettömältä. Hän itse oli ulkonaisesti ja ihmisten silmissä köyhä puuseppä-rabbi, kotoisin pienestä Nasaretin kaupungista valtakunnan laidalla, valtakunnan, joka oli vieraan vallan, Rooman alaisuudessa vasallivaltiona. Mitä erikoista ja mullistavaa voisi tulla näistä lähtökohdista. Häntä pidettiin lisäksi "Marian poikana", joka sai alkunsa avioliiton ulkopuolella - lisämiinus hänen ansioluetteloonsa.
Näin olisikin ollut, ja Jeesus  olisi jäänyt tuntemattomaksi, jos ei erästä tärkeää tekijää olisi ollut kertomuksessa mukana: Jumalan, Luojan suunnitelma lähettää Poikansa maailmaan pelastamaan maailma synnistä. Hänessä oli se Elämän Hengen siemen, joka kuoltuaan nousi ylös ja antoi elämän miljoonille. Ja vielä tänäkin päivänä antaa. Pieni siemen levisi kaikkialle maailmaan ja valtakunnat, kuninkaat perustivat hallituksensa sen perustalle.
Tästä pienestä siemenestä kasvoi suuri puu ja miljoonat ihmiset ovat löytäneet sen suojista turvan kuin linnut.
Uskon siemen tuo aina yllätysmomentin mukanaan. Sen antama kasvu on monin kerroin suurempaa kuin voisi inhimillisesti odottaa. Sen vastaukset ovat aina enemmän kuin voimme koskaan pyytää tai edes kuvitella. Uskon maailma on vapauden, elämän Hengen valtakuntaa, jossa vallitsevat eri lainalaisuudet kuin luonnollisessa maailmassamme. Siinä pieni voi olla suurta, heikko vahvaa. Antaja itseasiassa saa paljon ja anteeksiantaja saa itse anteeksi. Joka luopuu elämästään, kieltää itsensä Jumalan valtakunnan hyväksi saa elämän.
Ihmeellinen sinapin siemen, uskon siemen- siinä on rajaton elämä!
Ei ihme, että Jeesus sanoi opetuslapsille Matt 17:20 "Jos teillä olisi uskoa edes sinapin siemenen verran, te voisitte sanoa tälle vuorelle: 'Siirry täältä tuonne.' Ja se siirtyisi. Mikään ei olisi teille mahdotonta."
Maailma on tällä hetkellä koronaviruksen takia hälytystilassa. Kaikkialla maailmassa rukollaan ja etsitään, Jumalaa, että Hän auttaisi ja estäisi viruksen leviämisen. On tärkeää ja lohduttavaa muistaa, mistä uskomme tulee. Se on Jumalalta, lahjaa, emmekä voi sitä itsestämme puristaa emmekä saada aikaan. Se kasvaminenkin on Jumalan teko. Mutta on turvallista antaa itsensä ja elämänsä, toinen toisemmekin, Hänen käsiinsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti