sunnuntai 26. joulukuuta 2021

QUMRANIN KÄÄRÖJEN IHMEITÄ JA VIISAUTTA

 

Kuolleen meren kääröistä, joita löytyi usean vuoden aikana Israelin itsenäistymisen aikoina, löytyi katkelmia kaikista Vanhan Testamentin kirjoista, paitsi Esterin kirjasta. Saattaa olla, että tämä johtui siitä, että kääröjen piilottamisen aikana Esterin kirjaa ei oltu vielä täysin hyväksytty pyhien kirjoitusten joukkoon. Qumranin luolista löytyi Raamatun tekstien lisäksi kirjoituksia, jotka valaisevat elämään essealaisten yhteisössä, heidän sisäisiä sääntöjään ja lakejaan. Essealaiset olivat Jeesuksen aikoina ja jo n 100v ennen yksi suurimmista juutaialisuuden lahkoista, kirjanoppineiden ja fariseusten rinnalla. Essealaiset olivat eräänlaisia kapinallisia fariseusten kirjaimellisia säädöksiä vastaan. He pitivät tärkeämpänä säädösten henkeä, kuin sen kirjaimellista noudattamista. Tässä suhteessa essealaiset olivat hyvin lähellä Jeesuksen ajattelua. 
On merkittävää, että tänä vuonna, 2021, Kuolleen Meren alueelta löytyi lisää kääröjä, joissa oli tekstejä mm Sakariaan ja profeetta Naahumin kirjoista. Tiedemiehet julistivat, että nämä löydöt olivat tärkeimmät arkeologiset löydöt 70:een vuoteen!

Seuraavassa esittelen muutamia yhtäläisyyksiä Jeesuksen ja essealaisten periaatteissa.

5. Moos 6:4-5
Kuule, Israel! Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi.
Ja rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi.

3. Moos: 15 Älkää tehkö vääryyttä tuomitessanne; älä ole puolueellinen köyhän hyväksi äläkä pidä ylhäisen puolta, vaan tuomitse lähimmäisesi oikein.
16 Älä liiku panettelijana kansasi keskellä äläkä vaani lähimmäisesi verta. Minä olen Herra.
17 Älä vihaa veljeäsi sydämessäsi, vaan nuhtele lähimmäistäsi, ettet joutuisi hänen tähtensä syynalaiseksi.
18 Älä kosta äläkä pidä vihaa kansasi lapsia vastaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi. Minä olen Herra.

Jeesus yhdisti nämä kaksi käskyä:  
Luuk 10:27

27 Hän vastasi ja sanoi: "Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi ja kaikesta mielestäsi, ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi".

Essealaisten tiiviin yhteisön pääajatus oli elää yhdessa harmoniassa ja rakkaudessa. Se kaikessa korostivat yhteyttä ja pyhyyttä keskinäisissä suhteissa. He olivat hyvin tiivis yhteisö. Jos jollakin oli toista vastaan jotain, se yritettiin selvittää rakkauden hengessä. Ei voinut mennä moittimaan johtajille toista (sitä pidettiin panetteluna), ennen kuin oli itse yrittänyt selvittää sitä, ja jos se ei auttanut, ottamalla kaksi tai kolme todistajaa, jotka voivat sitten todistaa johtajille, että tämä todella oli yrittänyt selvittää asian yksin oikeassa hengessä. Katsottiin, että jos ei nuhtele, se lisäsi vihaa ja kiukkua sydämessä, kun asia oli käsittelemätön.  

Matt 18:15-17
15 Mutta jos veljesi rikkoo sinua vastaan, niin mene ja nuhtele häntä kahdenkesken; jos hän sinua kuulee, niin olet voittanut veljesi.
16 Mutta jos hän ei sinua kuule, niin ota vielä yksi tai kaksi kanssasi, 'että jokainen asia vahvistettaisiin kahden tai kolmen todistajan sanalla'.
17 Mutta jos hän ei kuule heitä, niin ilmoita seurakunnalle. Mutta jos hän ei seurakuntaakaan kuule, niin olkoon hän sinulle, niinkuin olisi pakana ja publikaani.

Sopiminen riitapuolen kanssa oli tärkeää, jopa tärkeämpää kuin oma jumalanpalvelus tai uhrin tuominen temppeliin. Herran eteen piti tulla puhtaalla sydämellä, välit selvinä kaikkien lähimmäisten kanssa. Tämä on meille suuri haaste!

Jeesus näissä sanoissaan ilmaisi, että hän oli tietoinen tästä essealaisten säännöstä, että pitää olla todistajia, ennen kuin viedä rikkomus seurakunnalle. Hänellä oli varmaan ihanteena, että uskovien joukko olisi vielä enemmän yhtä rakkaudessa kuin essealaisten yhteisö.  Ja näin varmasti olikin alkuseurakunnan aikana. Myös essealaisilla oli kaikki yhteistä, kenelläkään ei ollut omaa omaisuutta. 
Ristiriidat piti vielä hoitaa samana päivänä kuin ne tapahtuvat.
U.T opettaa samoin: "Älä anna auringon laskea vihasi ylle."

Apogryyfikirja Siira 19:13-17 sanoo näin:

13Admonish your friend—he may not have done it;
and if he did, that he may not do it again.e
14Admonish your neighbor—he may not have said it;
and if he did, that he may not say it again.
15Admonish your friend—often it may be slander;
do not believe every story.
16Then, too, a person can slip and not mean it;
who has not sinned with his tongue?f
17Admonish your neighbor before you break with him;
and give due place to the Law of the Most High
(Admonish voi tarkoittaa myös kehoittaa, opettaa, korjata)

13 Nuhtele ystävääsi - hän ei ehkä tehnytkään sitä; tai jos teki, että ei enää tekisi.
14 Nuhtele lähimmäistäsi - hän ei ehkä sanonutkaan sitä; tai jos sanoi, että hän ei enää sanoisi sitä.
15. Nuhtele ystävääsi - usein on kyse vain panettelusta; älä usko joka tarinaa.
16. Ja sitten, ihminen voi kompastua eikä tarkoita sitä; kuka ei olisi tehnyt syntiä kielellään?
17. Nuhtele lähimmäistäsi ennen kuin katkaiset välit häneen; ja anna kunniapaikka Korkeimman Laille. (Eli syytöksen täytyy olla vastaan Jumalan lakia, ihminen on tehnyt jotain, minkä laki kieltää tai tuomitsee.)
Periaate on se, että on aina hyvä koittaa selvittää asiat, jos jotain hankaa ihmissuhteessa. Eikä tarvitse olla kysymys edes synnistä.

Näin opitaan tuntemaan toista, kun tulee asioita, joissa ollaan eri mieltä. Ne on hyvä pyrkiä keskustelemalla selvittämään. Ja niinkuin tuossa yllä olevassa tekstissä, usein on kyse väärinkäsityksestä, huhupuheista, ymmärtämättömyydestä. Mutta asioiden selvittely, jos ne herättävät negatiivisia tunteita, pelkoa, vihaa, epäilyksiä, on vaikeinta. 
 
Gadin testamentti 4:1-3 (Myös apogryfikirja)
CHAPTER 4 

1 Beware, therefore, my children, 
of hatred; for it worketh lawlessness 
even against the Lord Himself. 

2 For it will not hear rthe words of 
His commandments concerning the 
loving of one's neighbour, and it 
sinneth against God. 

3 For if a brother stumble, it de- 
lighteth immediately to proclaim it 
to all men, and is urgent that he 
should be judged for it, and be pun- 
ished and be put to death. 
Luku 4
1. Varokaa siksi, lapseni, vihaamista, sillä se saa aikaan laittomuutta,
 jopa itseään Herraan kohtaan. 
2. Sillä viha ei kuule Hänen käskyjensä sanoja toinen toisensa rakastamisesta, 
ja se tekee syntiä Jumalaa vastaan.
3. Sillä jos veli lankeaa, viha iloitsee siitä, että saa heti julistaa asian kaikelle kansalle, 
ja se vaatii veljen välitöntä tuomitsemista, rankaisua ja jopa kuolemantuomiota.

Kuolleen meren kääröt eivät kerro mitään Jeesuksesta tai alkuseurakunnasta, vaikka he toimivat samaan aikaan (essealaiset myös aikaisemmin). Johannes Kastaja kuului heidän joukkoonsa luultavasti ainakin vähän aikaa. Ehkä näitä kaikkia kääröjä ei vielä ole löytynyt, sillä kääröjä on kymmeniä ja niitä löytyi laajalta alúeelta useasta luolasta. Tutkijoiden mukaan alueella on vielä n 11 luolaa, jotka ovat tutkimatta, joten suuriakin yllätyksiä saattaa löytyi eräänä päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti