perjantai 22. huhtikuuta 2016

VALMISTAUTUMISTA PESACH'IN VIETTOON

 Kuvahaun tulos haulle pesach images



Tällä viikolla vietetään juutalaisen kalenterin  aloittavaa suurta juhlaa, Pesachia. Se on myös uuden vuoden juhla. Juutalaisessa kalenterissa on neljä uutta vuotta: uskonnollinen uusi vuosi, josta kalenteri alkaa (4.Moos 9: 1-5), Rosh Hashanna, suuri sovituspäivä (7. kuun 10.pvä) länsimainen uusivuosi 1.1. ja puiden uusi vuosi Tu B' Svat, joka aloittaa uuden vuoden maanviljelyksessä tammi-helmikuun vaihteessa. Valmistautuminen Pesachiin on näkynyt monella tavalla katukuvassa ja ihmisten elämässä. Kodeissa tehdään yleensä suursiivoa, kaiken
happaman leivän lisäksi vaihdetaan keittiövälineitä uusiksi, kattiloita ja muita keittovälineitä, vuodevaatteita ja jopa huonekaluja näkee roskalavoilla. Näyttää siltä, että käynnissä on kokonaisvaltainen kodin inventaario. Ruokailuvälineitä, haarukoita, veitsiä jne ja pannuja kiehautetaan kaduille nostetuissa isoissa kiehuvissa vesiastioissa kaiken lian ja "hapatuksen" poistamiseksi. Uutta ostetaan vanhan tilalle ja kaupat, kadut ovat tungokseen asti täynnä väkeä. Kauppiaat ovat levittäneet kattilansa ja muut myytävät tavarat katujen varsille ulos. Myös ruokatarvikkeita hamstrataan juhlien varalle suuret määrät. Jo tänään torstaina monista kaupoista oli peitettynä leipää, makeisia ja muuta "hapanta ruokatavaraa" sisältävät hyllyt. Viikon ajan syödään leivän sijasta vain matzaa, eräänlaista näkkileipää. Jauhoja ei käytetä edes ruuanlaitossa, leivonnaiset on valmistettu yleensä kookos- tai mantelijauheesta.

 Juhlat kestävät  viikon verran, jolloin koulut ovat suljettuina ja monet viettävät lomaa.

Olin maanantaina Donan, pastorin vaimon kanssa ostoksilla seurakunnan perjantain seder-ateriaa varten. Tai se oli hyvä yritys ehdä ostoksia. Kiersimme tunnin eri parkkialueita onnistumatta löytämään tilaa. Luovuimme lopulta yrityksestä ja Dona päätti ostaa tarvittavat ruokatarvikkeet lähikaupasta. Keskiviikkona yritimme uudestaan ja onnistuimme jo puolessa tunnissa. Kaupassa meni kuitenkin pitkälti yli toista tuntia, sillä kassajonot olivat valtavat. Monilla oli kärryt kukkuroillaan tavaraa, toisilla jopa kaksi kärryllistä. Täällä tarvitaan jokapäiväisissä asioissa sitä kuuluisaa "savlanut'ia" eli kärsivällisyyttä!


Viikon kestävien juhlien ajaksi vartijoita ja poliiseja on lisätty katukuvaan runsaasti. Maanantaina tapahtuneen itsemurhapommijan iskun jälkeen Länsiranta on suljettu juhlien ajaksi. Isku kohdistui kaupungin liikennelaitoksen bussiin ja tapauksessa oli Jumalan suuri varjelus läsnä; bussi oli tapahtumahetkellä tyhjä. Ohiajaneesta bussista n 20 henkilöä loukkaantui, muutama vakavasti. Terroristi kuoli myöhemmin sairaalassa saamiinsa vammoihin. 

Pesach alkaa seder-aterialla. Se on tärkeä perheen tai ystävien kesken vietetty juhla, sama, jota Jeesuskin vietti opetuslastensa kanssa ennen vangitsemistaan. Aterialla käydään läpi Raamatusta koko kertomus israelilaisten vapauttamisesta Egyptin orjuudesta Mooseksen kautta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti