tiistai 26. huhtikuuta 2016

JUHLAHUMUA

Minäkin sain viettää ystävien kanssa viime perjantaina Seder-ateriaa. Kokoontuneina oli n 30 tuttua ja kävimme läpi perinteistä exodus-historiaa "lyhyemmän kaavan mukaan". Se kesti vain 1,5 tuntia!
Jälkeenpäin seurasi suuri pääsiäisateria ja nautimme toistemme seurasta!







Koko tämä viikko on yhtä juhlaa! Kaupat ovat osittain lyhyemmällä aukioloajalla, puolet niistä kokonaan kiinni, samoin monet yleishyödylliset laitokset, kuten postit ovat auki vain puoli päivää. Mitään asioita on turha odottaa saavansa hoidetuksi tällä viikolla. Torstaina ja perjantaina, juhlan viimeisinä päivinä on luvattu vielä lopettaa bussiliikenne ja kaikki kaupankäynti. Kadut ovat täynnä juhlivaa kansaa, kokonaisia perheitä, sillä lapset ovat lomalla koulusta. Kaduilla on myyntikojuja ja katusoittajia joka nurkalla.
Eilen kun kävin kaupungilla asioilla, en voinut mitään sille, että juhlatunnelma tarttui. Olo oli kuin kesäloman ensimmäisenä päivänä! Ilma oli tunnelman mukainen, kesäinen ja lämmin. Raitiovaunu oli täynnä iloisia ja vapautuneita ihmisiä. Viereeni sattui istumaan uskonnollinen juutalaisäiti suuren lapsijoukon kanssa. Miehen valtavasta majavankarva-hatusta (+30C asteen helteessä!) tunnistin heidät askenaaseiksi. Kahdella sievällä pikkutytöllä, iältään ehkä 5 ja 7 oli samanlaiset siniset hameet yhteensopivine rusettinauhoineen. Kaikilla kolmella pojalla oli mustat housut ja valkoiset paidat, hiukset varmasti juhlia varten leikattu viimeisen askenaasimuodin mukaisesti, pitkät korvakiehkurat oli jätetty jäljelle. Isä istui poikien kanssa käytävän toisella puolella.  Vastapäätä minua istuva äiti oli n 30-vuotiaan näköinen ja ystävällisen oloinen, joten en voinut olla huomauttamatta hänelle:"Teillä on aika paljon lapsia!" Nuori nainen katsoi minuun nauru silmissään ja vastasi, että kotona on vielä lisää! Sitten hataralla hepreankielelläni kerroin, että minulla oli vain kaksi, Suomessa. Hän katsoi minuun ja vastasi, että lisää pitäisi saada! Kielitaitoni ei sitten enää riittänyt selittämään, että se aika oli kohdaltani jo ajat sitten mennyt ohi! Kohta he jo nousivat ja toivotimme toisillemme sydämelliset juhlatoivotukset, ja "Kol tov"!

Kuvahaun tulos haulle Pesach



"Autsh, en jaksa enää odottaa, että hän alkaa taas heittelemään tavallisia leivänmuruja!"






Monet perheet kävivät eilen Itkumuurilla. Siellä oli itse asiassa tuhansien ihmisten joukko, koko aukio oli täynnä rabbeilta siunausta odottavia ihmisiä. Heitä oli useista maista ja osa myös ortodoksi-turisteja Venäjältä, sillä venälästen ja armenialaisten pääsiäinen osuu myös tälle viikolla. Tunnelma oli kuvista päätellen tiivis, kun satapäinen rabbijoukko siunasi yleisön Aaronin siunauksella 3 Moos 6:22-26-jakeiden mukaan. Tänään käydessämme Itkumuurilla, siellä kymmenet uudet sotilaat vannoivat valaansa.


                                                       CHAG SAMEACH!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti