lauantai 28. toukokuuta 2016

SÄRKYNEIDEN SYDÄNTEN KUJA


.

Monessa suurkaupungissa löytyy katu tai kokonaisia kortteleja, joissa vieri vieressä on liikehuoneistoja, avoimia ovia, joiden edessä vähäpukeiset naiset seisovat etsien asiakkaita. Näin on Tel Avivissakin. Bussiaseman lähellä sijaitsevat korttelit ovat kaikenlaisen huumekaupan ja rikollisuuden keskus. Kahden kadunpätkän mitalta alueelta löytyy n 30-40 "putiikkia", rähjäistä huonetta, joiden oviaukoissa istuu naisia asiakasta odotellen. Yhden "putiikin" yläpuolelta löysin tämän ylläolevan särjetyn sydämen kuvan. Se kuvaa hyvin täällä toimivien ihmisten elämää, särkyneitä toiveita, luottamusta ja rikkimennyttä elämää, olemattomia ihmissuhteita. Tällä kadulla kaiken tämän keskellä sjaitsee myös Punaisen Maton Keskus. Keskuksen tarkoituksena on tulla lähelle näitä ihmisiä ja tarjota heille auttava käsi, mahdolllisuus uuteen tulevaisuuteen.

Muutama viimeinen torstai keskuksessa on ollut erityisen raskas. Viikko sitten asiakkaita oli paljon, mutta oli erittäin levotonta, koska eräältä naiselta varastettiin puhelin ja hän nosti siitä suuren metelin. Poliisit kutsuttiin paikalle, mutta puhelinta ei löytynyt. Tällä viikolla paikalla oli jälleen paljon naisia, lähes 30 yhteensä ja ilmapiiri oli melko rauhallinen, mutta huonokuntoiset ja kuihtuneet kehot, naisten sekavuus ja ahdistus olivat raskasta seurattavaa, vaikka hyviä keskusteluja ja kohtaamisiakin syntyi. Torstaista toipuminen vie aina useamman päivän, kun asioita ja yksityiskohtia pohtii ja vie rukouksessa Herralle.

Tilastot kertovat, että ihmiskaupan uhrien lisäksi n 95-98% prostituoiduista on kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä lapsuudessa tai varhaisessa nuoruudessa. Kerta toisensa jälkeen keskustellessani näiden naisten kanssa, kuulen lähes samat sanat, saman surullisen tarinan: "Isäni/setäni/ naapurin mies/perhetuttava käytti minua hyväksi seksuaalisesti. Häpesin asiaa niiin paljon, etten voinut kertoa kenellekään, edes äidille. Näistä asioista puhuminen on täysin kiellettyä/ epäsopivaa kulttuurissani. Olisin joutunut kaikkien hyljeksittäväksi." Ja myös: "Hyväksikäyttö rikkoi koko persoonani. Koin, että en pysty mihinkään. Koulu alkoi mennä huonosti. Aloin viettämään aikaani kadulla.  Minun täytyi olla paha ihminen, kun minulle tapahtui näin. En ole sopiva /kelvollinen kuin tähän prostituoidun työhön. Se on osani." Jos hyväksikäytön uhri ei saa lohdutusta, sisäistä parantumista ja puolustusta, jos rikollinen ei saa rangaistusta teoistaan, uhri alkaa kantamaan syyllisyyttä, joka kuuluisi teon tekijälle. Hän tuntee itsensä pahaksi ja syylliseksi, vaikka niin kuuluisi hyväksikäyttäjän tuntea. Mukaan tulee yleensä heti huumeiden käyttö, turruttamaan näiden tunteiden ja olosuhteiden kipua. Syöksykierre on valmis.
Punainen Matto tarjoaa näille naisille (ja keskuksessa käy myös 4-5 transseksuaalia nykyään) ystävyyden, keskustelun, ruokailun ja hygieniapalvelujen lisäksi tietoa kuntoutuksesta. Suunnitteilla on myös erilaisten terapiamuotojen mm taideterapian käyttö työssä tulevaisuudessa. Kävijöiden määrä vaihtelee n 15-30 välillä päivittäin.

Suurin osa keskuksen asiakkaista on kodittomia, syrjäytyneitä, kuolemansairaita usean vuoden huumeiden käytön jäljiltä. Monilla on AIDS, hepatiitti ja muita seksin ja huumeiden kautta välittyviä sairauksia. Teemme myös jalkautuvaa työtä kadulla ja kerromme oviaukoissa istuville naisille keskuksesta ja mahdollisuudesta toisenlaiseen elämään. Vastaanotto on ollut vaihteleva. Monet kokevat, etteivät ole vielä tarpeeksi huonossa tilanteessa. Mutta on ollut myös positiivista vastaanottoa.
Prostituution levinneisyys Israelin kaltaisessa uskonnollisessa maassa on suuri tragedia. Kuka voi enää käyttää näiden vakavasti sairaiden naisten palveluja? Vastaus on kauhistuttava: Uskonnolliset vähävaraiset, valtion tuilla elävät ortodoksijuutalaiset ovat heidän suurin asiakaskuntansa. Nämä miehet sitten vievät kaikki tarttuvat taudit kotona odottaville vaimoilleen. Tiukka uskonnollisuus ja sen luonnollista elämää rajoittavat säännöt ovat hedelmällinen perusta perverssioille ja laittomuudelle, myös lasten seksuaaliselle hyväksikäytölle.

Kuvahaun tulos haulle human trafficking

Tarvitsemme useimmissa maissa kansalaisliikettä ja lakien muutosta prostituoidun palvelujen ostamisen tekemiseksi laittomaksi. Se on ainoa asia, joka auttaa ja puolustaa seksikaupan uhrien elämää ja tarjoaa heille mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen. Jos ei ole kysyntää, tarjontakin vähenisi. Tämä on todettu tosiasia mm Ruotsissa, jossa seksikauppa on saatu lähes kitkettyä. Se antaa myös keinot ihmiskaupan kitkemiseen. Nyt meillä Suomessa on seksin ostaminen kielletty vain parituksen tai ihmiskaupan uhreilta. Prostituutio ei ole kenenkään ihanneammatti, kukaan ei siitä haaveile tulevaisuuden uranaan. Siihen ajaudutaan tahdonvastaisesti. Jos olisi jokin muu vaihtoehto, se otettaisiin vastaan. Meidän tehtävämme on tarjota se vaihtoehto, puolustaa heikkoja ja hyväksikäytettyjä, olla niiden äänenä, jotka eivät voi puhua omasta puolestaan.
"Herran, Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan ilosanomaa nöyrille, lähettänyt minut sitomaan särjettyjä sydämiä, julistamaan vangituille vapautusta ja kahlituille kirvoitusta, julistamaan Herran otollista vuotta ja meidän Jumalamme kostonpäivää, lohduttamaan kaikkia murheellisia, panemaan Siionin murheellisten päähän - antamaan heille juhlapäähineen tuhkan sijaan, iloöljyä murheen sijaan, ylistyksen vaipan masentuneen hengen sijaan; ja heidän nimensä on oleva "Vanhurskauden tammet", "Herran istutus", hänen kirkkautensa ilmoitukseksi." Jes 61:1-3 Tämä on rukouksemme Punaisen Maton työn puolesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti