torstai 29. syyskuuta 2016

JUHLA HOLOCAUSTISTA SELVIYTYNELLE JA SANKARI-SOTURIN POISMENO

Tällä viikolla aloitettiin jo Rosh Hashanan, juutalaisen uuden vuoden ja sen jälkeisten juhlapäivien vietto, vaikka ne virallisesti alkavatkin vasta ensi maanantaina eli 3.10. (Se on sattumoisin myös minun hengellisen syntymiseni päivä!) Toisen Maailmansodan holocaustista selviytyneille vanhuksille järjestettiin King of Kings-seurakunnan soppakeittiön tiloissa juhla, jossa muistettiin heidän kokemuksiaan ja haluttiin osoittaa heille rakkautta ja tukea.

Paikalla oli n 50 vanhusta, joista suurin osa oli venäjänkielisiä.  Juhlassa pidettiin puheita, mm pastori Viktor Blum selitti koskettavasti juhlapyhien raamatullista merkitystä, ja Jumalan pitkämielisyyttä ja armoa Hänen odottaessaan ihmisten kääntymystä ja parannuksen tekoa. "Sillä ei meistä kukaan ole vanhurskas, vaan olemme kaikki syntisiä." Juhlien välissä on päiviä, jotka voivat valmistaa ihmistä kokosydämiseen Jumalan kohtaamiseen ja armon vastaanottamiseen. Musiikista vastasi valkovenäläinen aviopari Vladimir ja Julia.
Musiikin lomassa tarjoiltiin maukas ateria, johon kuului salaatteja, piirakoita ja Uuden vuoden juhlaan kuuluvat omenan siivut ja hunaja, jotka symbolisoivat "hyvän ja makean" uuden vuoden toivotusta.

Aterian jälkeen juhlavieraat yhtyivät lauluun ja  pian salin laidoille syntyi pieniä tanssipiirejä. Pöydän ääressä istui myös n 85-vuotias mies, jonka olin tavannut jo soppakeittiön ruokailuissa. Hän halusi jutella kanssani ja kiitti koskettavasta juhlasta. Kun tapasin hänet ensimmäistä kertaa viime talvena, hän huikkasi minulle pöydästä: "Taidat olla uusi täällä ja Suomesta? Ja olet varmasti uskova, joka haluat auttaa täällä ja kertoa Jeesuksesta? Mutta minä olenkin ateisti, enkä usko Jumalaan ollenkaan. Mitäs siihen sanot?" Mietin kuumeisesti, miten vastata tähän selvään haasteeseen ja sanoin sitten: "Niinpä, meillä on jokaisella oma suhteemme Jumalaan, myös teillä, jotka ette usko Häneen." Hän nauroi vastaukselleni, ja sanoi, että hyvin sanottu! Nyt tämä sama mies kuunteli hartaana puhetta parannuksen teosta ja nyökytteli päätään. Toivottavasti ateismi on jo vaihtunut tarpeeseen kohdata elävä Jumala! Hän sitten juhlassa halusi rohkaista minua ja sanoi: "Sinä et ole tullut Israeliin turhaan, sinua tarvitaan täällä, saat nähdä." Ja hän pyysi minua tanssiin mukaan, enkä tietenkään voinut kieltäytyä!





Eilen keskiviikkona poistui tästä elmästä Israelin entinen presidentti ja yksi maan perustaja-isistä, Shimon Peres, 93-vuotiaana. Hän oli myös Puolan holocaustista pelastunut muutettuaan Israeliin perheensä kanssa juuri ennen vainojen alkua. Muut sukulaiset, mm isovanhemmat menehtyivät kaasukammioissa. Hän teki yli 70-vuotisen uran poliitikkona ja hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1994 yhdessä Jitzak Rabinin  ja Jasser Arafatin kanssa. Hän luopui presidentin virastaan 91-vuotiaana, Gazan sodan kynnyksellä 2014. Tämä positiivisuudestaan ja optimistisuudestaan tunnettu, rakastettu mies on mm lausunut: "Emme tule katumaan muuta, kuin että emme osanneet unelmoida suurempaa elämässä ihmisten ja maailman parhaaksi. Unelmoidaan suuria!"

Tänään koko Jerusalem on ollut kaaoksessa ja täynnä sotilasjoukkoja turvaamassa maailman lähes kaikkien suurpolitikkojen, alkaen Barack Obamasta ja Angela Merkellistä, saapumista huomisiin hautajaisiin. Valtateitä on suljettu Jerusalemin ja lentokentän välillä ja turvatoimet ovat huipussaan.  Palestiinalaisten avoimesti riemuitessa israelilaisten surusta ja uhatessa hautajaisia iskuilla ovat koko maailman johtajat kokoontuneet kunnioittamaan tämän miehen muistoa ja perintöä, pyrkimyksiä kansansa parhaaksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti