maanantai 21. joulukuuta 2015

ALKAVALLA JOULUVIIKOLLA



Israelissa ei virallisesti vietetä joulua. Joulupäivä, joka sattuu tänä vuonna perjantaille, sapatin aatolle, on samanlainen perjantai kuin muulloinkin. Täällä juhlittiin juuri hanukkaa ja niitä valoja näkee vieläkin katujen varrella ja aukioilla. Kirkot on kuitenkin koristeltu jouluvaloin, seimikuvaelmin ja kuusin. Monet israelilaiset etsivät joulun tunnelmaa ja käyvät kirkoissa joulun aikana. He ihailevat joulun lämpöä ja perhekeskeisyyyttä. Me kristityt emme aina muistakaan mikä valtavan siunauksen uskomme ja sen mukana perinteet  tuovat elämäämme. Se on jotain, jota muut kadehtivat! Ja onhan joulun sanoma ihmeellinen; Jumala syntyy keskellemme pienenä lapsena, ja tuo elämän, toivon! Voimme rukoilla sitä, että etsivät voisivat löytää joulun lisäksi ennenkaikkea joulun Herran! Haifassa on tänä vuonna keksitty viettää joulua ja hanukkaa yhdessa. Juhla on nimeltään Chag haChagim, juhlien juhla. Ei mikään huono idea!
Mekin etsimme joulutunnelmaa viime viikolla paikallisen NMKYn kuuluisilla joulumarkkinoilla. Näillä kolmipäiväisillä tapahtumilla käy paljon kansaa, se on myös uskonnollisten juutalaisten suosiossa. Emmekä mekään pettyneet, niin kauniisti oli mahtava kirkko koristeltu, joulumusiikki soi taustalla hiljaa, kahvilassa voi nauttia glögiä ja muita herkkuja arvokkaassa ympäristössä. Ulkona oli erilainen tunnelma; paistoi aurinko täydeltä terältä ja perheitä istui nurmikolla piknikillä.

Beetlehemissä on tänä vuonna levotonta ja kuitenkin sinne odotetaan tuhansia juhlijoita joulun ajaksi. TV-uutisissa näkyi muutama päivä sitten kadulla mellakoivia joulupukkeja, jotka heittelivät polttopulloja ja kiviä autojen ja ihmisten päälle.  Valtava joulukuusi kaupungin aukiolla oli koristeltu terroristien kuvin, joita kunnioitetaan "marttyyreina". Kaiken huippu oli se, että paikallinen piispa "siunasi" kuusen suuressa juhlassa. Näin groteskilla tavalla voidaan Rauhanruhtinaan syntymäjuhla muuttaa mielettömäksi riehunnaksi.





Paikallisen NMKYn joulumarkkinoilla

Olen tutustunut Jerusalemin talveen viime viikkojen aikana. Aurinko paistaa useimpina päivinä ja se lämmittää ilman jopa lähelle 20C. Auringon laskettua illat ja yöt ovat hyytävän kylmät, lämpötila lähellä nollaa. Talot on rakennettu suomalaisittain ajatellen kesäkäyttöä varten: ikkunat ovat yksinkertaiset (kaikkialla ei ole lasia ollenkaan, vain sälekaihtimet!), lämmityksen virkaa toimittavat jonkinlaiset kaasupöntöt, jotka lämmitävät sen verran, että juuri ja juuri tarkenee istua olohuoneessa ilman hanskoja. Lämmitykseen ei ole satsattu, koska talvi on kuitenkin vain lyhyt, ja ihmiset koittavat vain kestää sen läpi. Säätiedotuksessa mainitaan, milloin on hyvä kuivata pyykit; kostealla ilmalla ei ole toivoakaan, että mikään kuivuisi! Silloin kun sataa, vettä tulee todella paljon, mutta se on yleensä lyhytaikaista. Sade on aina siunaus tässä kuivuuden vaivaamassa maassa. Tänä vuonna vettä on tullutkin tavallista enemmän, ruoho on alkanut vihertämään kuin keväällä.

Taivas on erityisen kaunis Jerusalemissa, johtuen ehkä siitä, että kaupunki sijaitsee usealla kukkulalla ja valoa, avaruutta on paljon, näkymää moneen suuntaan. Olimme eräänä päivänä viime viikolla kävelyllä Jaffa-portilta muurien vierustaa pitkin Öljymäelle. Mäki oli jyrkkä, mutta meitä lohdutti se, ettei ollut paahtavan kuuma, ja kävelihän Jeesus usein tätä matkaa käydessään Öljymäellä rukoilemassa. Taivas, joka yleensä melkein jokaisena päivänä on huikaisevan sininen, näytti meille valtavan näytelemän pilvikuvioiden muodossa. Jostain takana moskeijan kovaääninen aloitteli muslimien iltarukousta, minun mieleeni nousivat tutun laulun sanat, jota lauloin istuen siinä kivellä : "Taivaat julistaa yläsnousseen kunniaa. Ei oo vertaistaan, ei Herraa kauniimpaa." Seuraavat kuvat eivät tee oikeutta tälle taivaalliselle "valoshowlle", mutta ehkä niistä saa jonkinlaisen käsityksen.





 Näillä ajatuksilla haluan toivottaa teille kaikille riemullista Vapahtajan syntymäjuhlaa ja siunattua, armorikasta vuotta 2016! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti