perjantai 11. joulukuuta 2015

PUNAISISTA LYHDYISTÄ PUNAISELLE MATOLLE

Sapatin aattona 11.12.15

Yksi One Wayn tukemia työmuotoja Israelissa on Punaisen Maton Keskus Tel Avivissa. Kahdesti viikossa avoin päiväkeskus tarjoaa kadulla ja puistoissa asuville naisille, joista monet ovat narkomaaneja ja prostituoituja, lämpimän ruuan, suihkun ja puhtaat vaatteet päälle, sielunhoidon ja evankeliumin lisäksi. Työ alkoi useita vuosia sitten paikallisen sosiaalityöntekijän ottaessa yhteyden Anat Brenneriin, joka oli tunnettu prolife-työntekijä  Tel Avivin alueella. Sosiaalityöntekijä oli löytänyt kadulla asuvan 8kk raskaana olevan prostituoidun ja hän kysyi, voisiko Anat auttaa. Kadulla Anat näki suuren hädän kaupungin kodittomien naisten keskellä ja hän aloitti keskuksen, joka toimisi linkkinä naisille, jotka haluavat pois kadun vaaroista. "Punainen Matto", jollaista elämä ei tähän mennessä ollut naisten eteen avannut, yrittää rukouksen ja keskustelun avulla rakentaa näiden haavoittuneiden ja moneen kertaan hylättyjen naisten arvokkuutta, rakastaen ja auttaen heitä, ohjaten kuntoutukseen, kun se aika koittaa.



Olen käynyt nyt Punaisessa Matossa kaksi kertaa tuloni jälkeen. Eilen olimme siellä yhdessä Arjan kanssa, joka saapui pari päivää sitten Suomesta joulukuuksi Israeliin. Keskuksessa olikin tällä kertaa useita vapaaehtoisia. Kolmen vakituisen työntekijän lisäksi paikalla oli ruotsalainen lääkäri, kaksi hollantilaista ja muutama paikallinen avustaja.  Se oli hyvä, sillä asiakkaita kävi useita, yhteensä ehkä noin 15 päivän mittaan. Jokainen viipyi eripituisen ajan, joku viihtyi keskuksessa koko sen aukioloajan, neljä tuntia, toiset lyhyemmän ajan. Useat näistä ystävistä ovat jo tuttuja minulle, erikoisesti ne, jotka puhuvat venäjää ja joihin saan yhteisen kielen takia paremmin kontaktin. Naiset ovat eri etnisistä ryhmistä: he puhuvat arabiaa, hepreaa, venäjää (n puolet), jotkut ovat sekulaarisesta, toiset uskonnollisesta taustasta. Naisten ikää on vaikea arvioida, katu tekee selvää jälkeä monesta jo muutamassa vuodessa ja saa heidät näyttämään vuosia ikäistään vanhemmilta. (Naisten psyyke ja fysiikka  eivät kestä huumeita, alkoholia tai kadulla asumista vuosikausia samalla tavalla kuin miesten, vaan kärsivät pysyviä vaurioita, joita vain Jumalan parantava voima voi parantaa.) Naiset ovat päätyneet kadulle eri syistä, osa on ihmiskaupan uhreja (Israel on johtava maa ihmiskaupan tilastoissa sen sijainnin takia idän ja lännen välillä), osa huumeiden käytön takia, kaikki he ovat hyväksikäytettyjä ja usein perheidensä hylkäämiä. Suurin osa on langan laihoja amfetamiinin käytön jäljiltä, useilta puuttuvat hampaat, johtuen joko huonosta ravinnosta ja hygieniasta tai pahoinpitelyn seurauksena. Monilla on pahoin tulehtuneita säärihaavoja tai neulanjälkiä, paiseita ja ruhjeita. Tällä kertaa hoidettiin kolmen naisen haavoja. Onneksi paikalla oli sairaanhoitotaitoisen Arjan lisäksi myös lääkäri, sillä erään vanhemman naisen jalat tarvitsivat sairaalahoitoa, mihin hän ei kuitenkaan suostunut. Jalat puhdistettin ja sidottiin sitten vain miten parhaiten voitiin ja kehoitettiin lähtemään ensiapuun, jos ne yhtään pahenisivat.
Monet asiakkaista vaikuttivat iloisemmilta ja vapautuneimmilta kuin monesti aikaisemmin. Anatin mukaan muutamat ovat lähellä läpimurtoa elämässään. Muistetaan erikoisesti "R";ää ja "N":ää rukouksin. On sanonta katulapsista puhuttaessa, että on helpompi ottaa lapsi pois kadulta kuin katu lapsen sydämestä ja sama pitää varmasti paikkansa myös kadulla asuvien naisten kohdalla. Kadulla viehättää määrätty vapauden tunne, sinun ei tarvitse välittää säännöistä, ei yhteiskunnan vaatimuksista.  Monta vuotta vailla terveitä ihmissuhteita ja elämätöntä elämää, usea kehitysvaihe läpikäymättä tekee kuntoutukseen menosta pelottavan asian ja saavuttamattoman unelman. Jeesuksen avulla monet ovat kuitenkin ylittäneet tämän kuilun ja onnistuneet! Tälläkin hetkellä on useita naisia kuntoutuskeskuksissa vakaana haluna päästä kuiville. Koko pahamaineinen Newe Shanan-katu vaikuttaa siistiytyneen, ja epämääräisten pimeiden ja rähjäisten kulmien tilalle on noussut kunniallisia kenkäkauppoja ja muita pikkuyrityksiä.
Psalmi 68: 6-7 lupaa: "Hän on orpojen isä ja leskien puolustaja, Jumlaa pyhässä asunnossansa, Jumala, joka antaa hyljätyille kodin ja johtaa vangitut onneen. Vain niskoittelijat asuvat kuivassa maassa." Jumalalle kaikki on mahdollista tässäkin työssä, Hän rakastaa näitä naisia enemmän kuin kukaan ihminen voi rakastaa!

Muita viikon kohokohtia Punaisen Maton lisäksi olivat kaasulämmittimen saaminen asuntoomme kylmien öiden ja päivien iloksi, ja Israel Museossa käyminen, jossa saimme erinomaisen oppaan avulla tutustua Israelin esihistoriaan. Raamatun kertomukset tulevat aina vain historiallisesti varmemmiksi, mitä enemmän tiede pystyy niitä kaivamaan esiin. Näimme museossa maailman vanhimman dokumentin raamatun tekstistä, yli 3000v vanhan papyruksen palan, jossa oli kirjoitettua Aaronin siunaus. Vaikuttava oli myös fresko, joka kuvasi assyrialaisten hyökkäystä Lachisin kaupunkiin, joka valloitettiin kuningas Hiskian aikana. Ehdimme valtavan museon taideosastolle vain hetkeksi, ja näimme vilauksen Marc Chagalin teoksesta ja pari muuta. Tänne täytyy ehdottomasti päästä uudelleen!







Shabat Shalom!




















2 kommenttia:

  1. Kiitos kuulumisista ja terveisiä Arjalle! Voimia ja työniloa sinne!

    VastaaPoista
  2. Nyt ollaan ulalla siitä, kuka olet, joka lähetti terveisiä! K ja A

    VastaaPoista