tiistai 15. joulukuuta 2015

HENGELLISIÄ VIRTAUKSIA


Kävellessämme kadulla, istuessamme kahvilassa, busseissa ja junassa olemme huomanneet saman ilmiön: israelilaisten kanssa on helppo aloittaa keskustelu ja suomalaisuus avaa monia sydämiä! Täällä koetaan syvästi, että suomalaiset ovat "veljeskansaa", kansaa, joka ei antanut heitä Hitlerille vietäviksi kaasukammioihin, kansaa, joka on taistellut ja kärsinyt itsenäisyytensä takia ja paljon sitä ennen Venäjän naapurimaana, samoin kuin Israel on ollut sodassa, vihamielisten valtioiden ympäröimänä koko olemassaolonsa ajan. 
Kerran tapasin Ben Jehudalla vanhan venäläisen viulistin, joka oli aikoinaan soittanut Jerusalemin filharmoonikoissa. Hän oli kotoisin Uralilta ja kun kerroin, että olen Suomesta, hän alkoi muistelemaan sota-aikaa ja Viipurin piiritystä, jossa hän oli nuorena poikana ollut mukana, tietysti Neuvostoliiton armeijan riveissä. Hänen silmänsä säihkyivät ja pilke silmäkulmassa hän lausahti: "Kyllä me ihailtiin teidän poikien taistelua meidän suurta ylivoimaa vastaan, ja kaikki meikäläiset olisivat halunneet vaihtaa teidän puolelle!" Ihmeellistä! Ja Jumalan suurta armoa, että me siitä selvittiin. 
Tänäänkin meillä molemmilla, kun kuljimme erikseen, oli mieleenpainuvia keskusteluja erilaisten ihmisten kansssa. 


Ilmapiiri Israelissa on muuttunut suuresti viimeisten kymmenen vuoden aikana avoimempaan suuntaan. Yksi Jeesuksen toisen tulemisen merkkejä on viikunapuun elpyminen, joka kuvaa Israelin hengellistä heräämistä (Matt 24:32-36). Tämä herääminen alkoi jo 1900-luvun alussa ja se alkoi voimistumaan heti itsenäistymisen jälkeen vuonna 1948. Messiaanisia seurakuntia syntyi eri puolille maailmaa ja myös Israeliin. Nyt Israelissa lasketaan varovaisen arvion mukaan olevan n 25-30 000 messiaanista eli Jeesukseen messiaanaan uskovaa. Todellisuudessa heitä on varmasti paljon enemmän. 
Jumala tekee hiljaista työtään kansansa keskellä ja joskus siitä näkee konkreettisen merkin. Muutama päivä sitten törmäsin netissä artikkeliin, joka oli minusta erittäin merkittävä. Jaan siitä pääajatuksen tässä.



”ORTODOKSIRABIT: KRISTILLISYYS EI OLE SATTUMAA TAI VIRHE”
Lauren Markoe, Religion News Service 2015

Ortodoksi rabbien ryhmä antoi julistuksen, jonka mukaan kristinusko on osa jumalallista suunnitelmaa, jonka mukaan Jumala tahtoi, että juutalaiset ja kristityt tekisivät yhteistyötä maailman pelastamiseksi.
Vaikka julistuksen on tähän mennssä allekirjoittanut vain 28 rabbia kaikkein perinteisimmän juutalaisuuden linjan liberaaleimmasta osasta, se kuitenkin on käänteentekevä päätös ortodoksijuutalaisille, jotka tähän mennessä ovat rajoittaneet yhteistyön kristittyjen kanssa sosiaalisiin, taloudellisiin ja poliittisiin projekteihin. Mutta tämän julistuksen kautta kristillisyys saa paikan juutalaisessa teologiassa – ja hyvin positiivisen paikan.

”Me tunnustamme sen, että kristillisyys ei ole sattumaa eikä virhe, vaan jumalallisen tahdon vaikutus ja lahja kansakunnille”, seitsemän kappaletta käsittävä julistus, päivätty 3.12. toteaa.
”Erottamalla juutalaisuuden ja kristillisyyden Jumala halusi erottaa kumppanit, joilla oli merkittäviä teologisia eroja, kyse ei ollut viholisten erottamisesta. Me ymmärrämme, että perinteisessä judaismissa on tilaa käsittää kristillisyyden olevan osa Jumalan liitto-suunnitelmaa ihmiskunnalle, kristillisyyden, joka on kehittynyt juutalaisuudesta Jumalan tahdon mukaan”, sanoi rabbi Irving Greenberg, yksi julistuksen osan allekirjoittajista, osan, jonka otsikko on 'Taivaallisen Isämme tahdon tekeminen: Kohti juutalaisten ja kristittyjen kumppanuutta.'

Rabbiininen julistus alkaa viitauksella juutalaisvainoihin, ” joiden aikoina vuosisatojen epäkunnioitus, painostus ja hylkääminen johtivat vihollisuuteen ja sen hiupentumiin juutalaisten ja kristittyjen välille.Tänä päivänä juutalaiset ovat kohdanneet vilpitöntä rakkautta ja kunnioitusta monelta kritityltä, rakkautta, jota on osoitettu keskenäisessä dialogissa, kokouksissa ja konferensseissa ympäri maailman”, julistus jatkaa. Siinä todetaan myös, että suurimman osan juutalaisista teologeista on vaikea hyväksyä uusia ajatuksia yhteistyöstä näin syvällä tasolla.

Rabbit, jotka allekirjoittivat julistuksen, ovat kotoisin USAsta, Euroopasta ja Israelista.

Jos haluat lukea koko mielenkiintoisen artikkelin, sen löytää seuraavasta linkistä englanninkielisenä

Jatkoa näille ajatuksille oli keskustelu tänään erään arvostetun paikallisen raamatunopettajan kanssa. Hänen mukaansa juutalaisen, erikoisesti uskonnollisen, on hyvin vaikea ottaa vastaan kreikkalaista ja kreikankielistä Uutta Testamenttia ja "vierasta" evankeliumia, mutta kun hänelle ojentaa hepreankielisen Uuden Liiton kirjan, tai vielä parempi olisi arameankielinen (jota käytetään monissa Syyrian ja Irakin alkuperäisissä seurakunnissa tänäkin päivänä), kiinnostus on aivan eri tasolla. Silloin usko Jeesukseen ei olekaan jokin vieras, kaukaa tullut filosofia tai usko vaan osa heidän omaa kulttuuriaan, "Tie", jonka juuret ovat juutalaisuudessa. Joka tapauksessa uskoontulon prosessi ja uudestisyntyminen voi kestää kauan, jopa vuosia, sillä kysymys on todella syvästä asenteiden ja ajatusten muutoksesta. Hyvä esimerkki tästä prosessista on Jakov Damkanin kirja ”Miksi juuri minä?”  (Julkaistu myös nimellä "Siionin poika")

Tänään tapahtui jälleen terrori-isku Tel Aviviin johtavan tien varrella, tien, jota pitkin mekin usein matkustamme. Meidän piti mennä tänään Punaiseen Mattoon, mutta Anat ilmoittikin, että torstai olisi parempi päivä. Palestiinalaisen nuoren ajama auto iskeytyi bussipysäkillä odottelevaan ihmisjoukkoon, sillä seurauksella, että 14 ihmistä loukkaantui, heidän joukossaan 1,5 vuotias vauva, joka sai pahimmat vammat. Nämä tapahtumat ovat olleet lokakuun alusta päivittäisiä täällä. Yli 20 israelilaista, vanhoja miehiä, sotilaita, nuoria äitejä, lapsia on menehtynyt näissä iskuissa, jo satoja on loukkantunut. Tilanne on pitkittyneenä vakava, on jo ollut puhetta mm Hebronin sulkemisesta kokonaan ja Netanjahua painostetaan kovempiin toimiin kansalaisten hengen turvaamiseksi. Israel tarvitsee todella rukouksiamme! Jerusalemin pormestari Nir Barkat rohkaisi kansaa tämänkin tapauksen jälkeen olemaan valppaina, mutta pelotta, jatkamaan päivittäisiä toimia lannistumatta, että vihollinen ei saa voittoa. Tähän kehoitukseen ollaan Israelissa jo totuttu vuosikymmenien aikana; jatkamaan elämää kaiken katastrofin jälkeenkin, toivoen, että paremmat ajat koittaisivat!

Matkustin eräänä päivänä bussissa ja yhtäkkiä bussi hiljensi vauhtia; keskellä tietä makasi vanhahko mies kasvot veressä. Hän oli nähtävästi jäänyt auton tönäisemäksi. Ambulanssi oli paikalla ja miestä paikattiin siinä onnettomuuspaikalla.  Katseemme kohtasivat vieressäni seisovan miehen kanssa ja hän sanoi: "Eikö tulekin terrori-isku ensimmäisenä mieleen? En yhtään ihmettele, että kansan keskeltä nousee jo ääniä, että palestiinalaiset olisi kokonaan poistettava Israelin alueelta!" Hänkin kantoi isoa asetta vyössään, kuten monet siviilit näinä päivinä. Se on vieläkin hätkähdyttävä näky näin tottumattomalle, vaikka onkin pelastanut monia ihmishenkiä viime viikkojen aikana.
King of Kings-seurakunnassa on ollut erittäin rohkaiseva opetussarja kahtena peräkkäisenä sunnuntaina, aiheena on "Mircle Month", liittyen Hanukka-juhlaan, mutta myös elämäntilanteeseen, jossa Jumala ottaa pois luonnollisen tuen elämässä, ihmisen tai olosuhteen, ja vie uusille alueille luottamuksessa Häneen. Vaikka olisi ollut 40-vuoden sakkokierroksella, Herra voi nopeasti palauttaa oikealle tielle. Isä haluaa viedä meidät "kävelylle" ja kuunnella sydäntämme. Tässä linkit.   (Englanninkielinen)  

 http://www.kkcj.org/teaching/sermon/chanukkah-miracle-and-more 
 http://www.kkcj.org/teaching/sermon/lost-found

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti