tiistai 26. tammikuuta 2016

TU B'SHVAT - PUIDEN UUSI VUOSI JA SATEIDEN SIUNAUS





 Kuvahaun tulos haulle tu bishvat

Eilen, 25. tammikuuta vietettiin Tu B'Shvat-juhlaa, puiden uutta vuotta, joka aloittaa maatalouden vuoden. Tänä päivänä talven selkä on virallisesti murtunut ja uusi kasvukausi ja puiden istutus voivat alkaa. Näin ei kuitenkaan ole tänä vuonna, Jerusalemia koettelee vuoden pahin talvimyrsky! Lämpötila on lähellä nollaa, tuuli on kova ja taivaalta tulee vettä saavikaupalla. Tänään se on muuttunut loskaksi ja huomenna on luultavasti vuorossa lunta. Yöksi odotetaan nollakeliä. Liikenne lumisateen sattuessa lakkaa kokonaan, samoin pysähtyy melkein koko yhteiskunta, koulut ja kaupat pysyvät kiinni.
Puita on istutettu Israeliin vuosikymmenien aikana miljoonia, ja nämä istutukset auttavat erämaan muuttamisessa viljavaksi maaksi. Myös monenlaisia muistolehtoja istutetaan, mm viimeksi joulukuun terrori-iskussa kuolleen amerikkalaisen 18v nuoren, Ezra Schwartzin muistolle.

Kuvahaun tulos haulle tu bishvatTu B'Shvat yhdistetään usein Raamatun jakeisiin Jer 1:11-12 " Minulle tuli tämä Herran sana: "Mitä sinä näet, Jeremia?" Vastasin hänelle:" Minä näen mantelipuun oksan." Herra vastasi minulle:"Sinä olet nähnyt oikein, sillä minä valvon sanaani toteuttakseni sen."
 Mantelipuu on ensimmäinen puu, joka puhkeaa kukkaan keväällä. Nämä jakeet ovat myös eräänlainen sanaleikki, sillä "mantelipuu" ja "valvoa" ovat melkein sama sana ("shaaked" vrt "shooked"). On hyvä tietää, että Herra valvoo vielä tänäänkin sanaansa toteuttaakseen sen täydellisesti, niin Israelin kuin koko maailman  suhteen!
Myös Korkea Veisuu puhuu kevään tulosta. KV 2:11-13 "Nouse armaani, sinä kaunoiseni, ja tule. Sillä katso, talvi on väistynyt, sateet ovat menneet menojaan. Kukkaset ovat puhjenneet maahan, laulun aika on tullut, ja metsäkyyhkysen ääni kuuluu maassamme. Viikunapuu tekee keväthedelmää ja viiniköynnökset ovat kukassa ja tuoksuvat. Nouse armaani, sinä kaunoiseni ja tule." Ylkä kutsuu morsiantaan mukaansa kokemaan uuden elämän siunausta ja Pyhän Hengen puhetta, jota kyyhkynen edustaa.  Toisessa jakeessa sanotaan  (KV 6:11) "Pähkinätarhaan minä menin katselemaan laakson vihreyttä, katsomaan, joko viiniköynnös versoo, joko kukkivat granaattipuut." Granaattiomena on toinen varhainen kukkija. Puutarhan omistaja haluaa nähdä, onko puissa elämää, onko hedelmää odotettavissa. Toivottavasti hän löytää tätä elämää meistä!

Vaikka ilmat eivät juuri nyt olekaan keväiset, sade on aina valtava siunaus tälle kuivuuden vaivaamalle maalle, ja se varmistaa hyvää satoa myöhemmin kesällä. Tänä vuonna sateilla oli myös yksi yllättävä siunaus: Rankat sateet ovat maahan imeytyessään romahduttaneet palestiinalaisten rakentamia tunneleita Gazasta Israeliin. On surullista ja ironista, että suuri osa länsimaiden Gazan jälleenrakentamiseen ja ihmisten hädän lievittämiseen myöntämistä miljoonista on käytetty tunneleiden rakentamiseen, tunneleiden, jotka toimivat myöhemmin kanavana terroriteoille.
Terrori-iskut ovat yhä melkein päivittäisiä, eikä Länsimaiden media niitä enää huomioi. Iskuja ei enää luokitella terroriteoiksi, aivan kuin juutalaisten jollain tavalla kuuluisikin olla iskujen kohteina.  Ilmapiiri alkaa pelottavasti muistuttaa Hitlerin ajan ajattelua! Vaikuttaa siltä, että palestiinalaiset saavat kaiken sympatian, heistä kirjoitetaan "miehittäjien" uhreina. YKn Ban KiMoonin mukaan, "on inhimilliselle luonnolle tyypillistä, että miehitykseen reagoidaan." Näissä terroriteoissa ei ole mitään inhimillistä! Yksi kuohuttavimpia iskuja tapahtui viikko sitten, kun terroristi tunkeutui 38-vuotiaan perheeenäidin, Dafna Meirin, sairaanhoitajan ja 6 lapsen äidin kotiin ja kylmäverisesti puukotti tämän kuoliaaksi. Sureva puoliso vakuutti, että he eivät aio kostaa tapahtumaa. Tekijän sukulainen on hänen läheinen ystävänsä, ja hän aikoo kohdella arabeja samoin kuin ennenkin,  kunnioituksella ja ystävällisenä.
Toinen isku tapahtui eilen, jossa kaksi terroristia hyökkäsi kauppaan puukkojen kanssa ja ehti puukottaa kahta naista. Toinen heistä, 23-vuotias Shlomit Kreigsman menehtyi vammoihinsa ja hänen  hautajaisensa olivat tänään. Hänet haudattiin Dafnan viereen.

 
Alla linkit molempiin uutisiin
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/You-were-born-during-a-storm-and-were-murdered-preparing-for-snow-442862
http://www.timesofisrael.com/mourning-dafna-meir-her-family-refuses-to-give-in-to-hatred/

Seuraavassa on myös linkki TV7:n Pelastuksen Sofar-ohjelmaan (25.1.16). Jakov Damkani puhuu siinä palestiinalaisten historiasta, ja siitä, että mitään Palestinan valtiota ei ole koskaan ollut.  Palestiinan lippu ja valtio-ajatus ylipäätänsä ovat olleet olemassa vasta vuodesta 1964, kun Jasser Arafat perusti PLOn, Palestiinan vapautusrintaman, terroristijärjestön.  Nyt koko maailma puhuu palestiinalaisista, jotka ovat "menettäneet maansa" ja itsenäisyytensä verenhimoisten israelilaisten miehittäjien toimesta. 1950-luvulle saakka Palestiina oli nimi, joka kuului Israelille. Alueelle pääasiassa 1900-luvulla naapurimaista muuttaneilla arabeilla ei ollut mitään järjestäytynyttä tai yhtenäistä historiaa, hallintoa, omaa rahaa, hallitsijaa eikä lippua, kaikki yhtenäisen kansan symboleja.  Kannataa katsoa! Ohjelma on englanniksi suomalaisin tekstein.

http://www.tv7.fi/vod/series/27573/


"Sinun muureillesi, Jerusalem, minä asetan vartijat; älkööt he milloinkaan vaietko, ei päivällä eikä yöllä. Te, jotka ylistätte Herraa , älkää itsellenne lepoa suoko. Älkää antako hänelle lepoa, ennenkuin hän on asettanut ennallensa Jerusalemin, tehnyt sen ylistykseksi maassa."
Jes 62;6-7






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti