tiistai 3. tammikuuta 2017

TAMMIKUUN 1. PÄIVÄNÄ 2017

Tänään vietettiin, Uuden Vuoden päivän lisäksi kirkkovuoden kahdeksatta päivää Jeesuksen syntymästä, eli hänen ympärileikkauksensa ja nimen annon päivää. Tämä päivä oli ennen merkittävä kirkkovuoden juhla, n 1960-luvulle saakka, pastorin puheen mukaan, sitten sen merkitys väheni ja Jeesuksen juutalaisuus on muutenkin jäänyt vähemmälle huomiolle.
Sanotaan, että Luukkaan evankeliumin toinen luku kaikkein selvemmin tuo esille Jeesuksen taustan ja sen ympäristön, johon hän syntyi. Hän oli kuin kuka tahansa juutalainen vauva, vanhemmat, Maria ja Joosef noudattivat kaikkia Tooran sääntöjä, ja niin Jeesuskin ympäileikattiin kahdeksantena päivänä syntymän jälkeen ja Maria toi hänen siunattavaksi temppeliin ja uhrasi määrätyt uhrit (kaksi nuorta kyyhkystä), Luuk 2:21-40. Hän sai nimen Jeesus, jonka enkeli oli ilmoittanut jo ennen hänen syntymäänsä. Jeesus - Jeshua on tietysti merkittävä nimi, se tarkoittaa Pelastajaa. Se oli hyvin yleinen nimi tuohon aikaan, kuten nimillä on tapana olla eri aikoina. Ne myös kuvastavat ihmisten toiveita, haaveita ja pyrkimyksiä. Meilläkin sodan aikana ristittiin moni poika Voitoksi, Toivoksi tai Taistoksi. Jeesuksen syntymän aikaan n joka 7. poika oli Jeshua tai Joshua. Suosittuja olivat myös Sh'mon ("Hän kuulee"), Johanan (Jumala on armollinen) ja muut suurten kansallisten johtajien ja sotapäällikköjen nimet. Odotettiin Messiasta, vapauttajaa Rooman vallan ikeestä!
Jeesuksen syntymä toi koko maailmalle ja kaikille ihmisille vapautuksen, valon ja toivon vielä konkreettisemmin kuin pelkästään olisi ollut Israelin kansan vapauttaminen Rooman vallan alta. Hänen nimessään on todella vapautus ja pelastus ja se on merkittävä meille monella tavalla.
Jesaja profetoi hänen nimestään näin:(Jes 9:5)
"Sillä lapsi on meille syntynyt, Poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on oleva: Ihmeellinen Neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhanruhtinas." Toinen kohta Jesajassa sanoo, että hänen nimensä on oleva Immanuel - Jumala kanssamme. Hän toteutti ja toteuttaa kaiken, mitä hänen nimensä merkitsee. Maailman loppuun saakka ja tulee vielä olemaan Israelin fyysinenkin vapauttaja, toisessa tulemuksessaan!

                         Näillä sänoilla haluan toivottaa meille toivorikasta Uutta Vuotta 2017!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti